szeretek főzni

2010. július 24. szombat

Finomságok tökből és cukkíniből

Kategória: bundázott, főzelék, töltött, zöldségek — Címke: — hzias @ 13:50

Édesanyámék kertjében nagyon sok tök és cukkíni terem, szerencsére kapunk is belőle rendszeresen. A férjem sokáig nem szerette a tököt, a “jóféle” tökfőzelék miatt, mindíg azt mondja, még a szagát sem bírja, de lassacskán sikerült megkedveltetnem vele… Na nem mint főzelék, mert azt továbbra sem eszi meg, de a jó kis rántott cukkínit, rántott tököt, cukkínis lecsót, töltött cukkínit és tököt már szívesen elfogyasztja. Sőt a cukkínipörkölt az egyébként nagy húsrajongó családom egyik nyári kedvence lett.

Az elmúlt két hétben három cukkínis-tökös ételt készítettem, amelyek receptjét szívesen leírom.

1.) Hagyományos tökfőzelék 

-  Hozzávalók 1 db főzőtök, 1 db nagyobb cukkíni, 1 csokor kapor, 1 nagy pohár kefír, 1-2 teás kanál szitált ételízesítő 1-1,5 evőkanál liszt.

A tököt és cukkínit megmosom tisztítás előtt (hiszen a földön hevert), majd papírtörlővel megtörölgetem és csak utána kezdem a tisztítást zöldséghámozóval, mert azzal lehet a legvékonyabban meghámozni. Tisztitás után kettévágom mindkettőt, a belét evőkanállal szépen kikaparom, (ha nem túl öregek a magok benne, akkor félreteszem, finom “vegetáriánus pörkölt” készíthető belőle) és nagylyukú reszelőn lereszelem. Mivel próbálok minél kevesebb mosogatással dolgozni, egyenesen abba az edénybe reszelem, amelyikben készíteni fogom. Tűzhelyre teszem, megszórom ételízesítővel, rászórom az apróra vagdalt  kaprot és kevergetve főzni kezdem. Az ételízesítőtől levet enged, ebben szépen megpárolódik (én zepter edényt használok, abban nem kell vizet alá tenni). Amikor felforrt, fedőt teszek rá és takarékon főni hagyom.  10-15 perc múlva a liszttel, kefírrel és pici hideg vízzel habarást készítek, ráöntöm a tökre és 5-7 perc forralás után elkészül. Langyosra hűlve nagyon üdítő, savanykás főzelék.

2.) Rántott cukkíni vagy tök 

-  Hozzávalók 1 nagy cukkíni vagy 1 zsenge tök, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A szép nagy cukkínit vagy a zsenge tököt megmossuk, meghámozzuk, kb. fél cm széles karikákra felszeleteljük. Ha már nem zsenge a magja, akkor szépen egyenként kikanyarítjuk középről a magvas részt, a tiszta karikákat tálban lesózzuk, legalább fél órára állni hagyjuk. Mosogatás spórolásként az asztalra terítek egy hosszú sütőpapír, vagy zsírpapír csíkot (természetesen teljesen tisztát). Bal oldalra szórok egy kupac lisztet, középre egy tányérba a tök mennyiségétől függően 3-4 tojást ütök, pici sóval habosra verem, jobbra kerül a zsemlemorzsa és mellette még van hely a bepanírozott töknek is. Amikor minden elő van készítve, olajat melegítek egy nagy serpenyőben, és előkészítek egy nagy tálat is amelyet kibélelek törlőpapírral, hogy az olajat leszívja a kisült tökökről. Amikor más eleget állt a sóban a zöldség, szépen megereszkedik, szinte megpuhul, ekkor  kezdem a panírozást, lisztbe, tojásba, morzsába forgatok minden darabot, és forró, de nem füstölgő olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Lecsepegtetés után frissen, kevés sültkrumplival, vagy akár magában is isteni.

3.) Töltött tök 

-  Hozzávalók 4 – 6 személyre  2 db szép zsenge főzőtök,  1 db nagyobb cukkíni, só, 1 kg darált sertéshús, 1 fej hagyma, 2 nagy teáskanál ételízesítő, 1 evőkanál csípős fűszerpaprika, 1 zacskó (12,5 dkg) rizs,  2 csokor kapor, 2-3 evőkanál kefír (el is maradhat) 1 nagy pohár tejföl.

Elkészítés: A tököket és cukkínit megmosom, megtörölgetem és vékonyan megtisztítom.  Tisztítás után kettévágom, magházukat kivájom egy evőkanállal. A fél tököket besózom egy szűrőbe “leborogatom”, hogy a leve kifollyon. (Tálat teszek alá, hogy ne follyon a töklé minden felé, vagy a mosogatóba teszem.) A cukkínit nagylyukú reszelőn tálba reszelem és egy csipet sóval megszórom, hogy a levét kiengedje. Amíg a tökök kiengedik a levüket, addig a darálthúsból pörköltet készítek. Zepter edényben nem kell hozzá plussz zsiradék. A felforrósított edénybe (vízpróba után) beleteszem a darálthúst, fehéredésig hagyom “sülni”, majd a kockára vágott hagymát hozzáteszem, megszórom a két teáskanál ételízesítővel, ráteszem a fűszerpaprikát, összekeverem, majd a lereszelt, kissé besózott cukkínit kinyomom és azt is a pörkölthöz teszem. Végül az egy kis tasaknyi rizst is hozzáöntöm, hozzáteszem a 2-3 evőkanálnyi kefírt, az egyik csokor apróra vagdalt kaprot, jól összekeverem, és takarék lángon, fedő alatt párolom az egészet 15-20 percig. Akkor jó, amikor a rizs az összes kioldódott nedvet magába szívta, esetleg még pótolni is kell pici vízzel, hogy a rizs puhára párolódjon. Amikor már “összeáll” ez a töltelék, akkor a fél tököket egy mély tepsibe szépen egymás mellé berakom, kis merőkanállal belekanalazom a tölteléket. 1 nagy pohár tejfölbe belekeverem a másik csokor apróra vagdalt kaprot, és ezt a kapros tejfölt a tökök tetejére símítom. 180 fokos sütőben fél óra alatt szép pirosra sül. Nagyon finom. Mindenkinek ajánlani tudom. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress