szeretek főzni

2010. július 24. szombat

Rózsi-mama krumplifőzeléke fasírttal

Kategória: burgonya, feltétek, főzelék — Címke:, — hzias @ 18:37

2010. július 24. szombat                                                           névnap: Kinga, Kincső

Biztosan minden háziasszonynak gondot okoz, hogy mit főzzön. Nekem is. Ha a családomat kérdezem, mindig azt a választ kapom, “amit akarsz, tudod mit szeretünk”. De vannak különleges kedvencek, amelyek kellemes emlékeket ébresztenek a családban, régi, keves ízek. Ilyen férjem szeretett nagymamájának egyik receptje a “Rózsi-mama féle” krumplifőzelék. Amióta egyszer megkóstoltam ezt az ételt, azóta én is csak így főzöm a krumplifőzeléket, mert szerintem sokkal finomabb, mint az amit előtte annak ismertem. Így készül:

Rózsi-mama krumplifőzeléke:

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg krumpli, (ez a család étvágyától is függ) néhány babérlevél, só, víz, tej, liszt, tejföl. 

Elkészítése nagyon egyszerű: A krumplit vékonyan meghámozzuk, és 2-3 mm-es szeletekre (karikákra) vágjuk, megmossuk. Kevés vízzel (nem kell, hogy egészen ellepje), babérlevéllel és sóval főni tesszük. Én mindig forró vízzel teszem főni, úgy hamarabb felforr. Amikor a krumpli puhára főtt, felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Hagyjuk felforrni, közben 1-1,5 evőkanál liszttel és a tejföllel habarást készítünk, és ezzel behabarjuk a főzeléket. Jól összeforraljuk és tálalhatjuk. Akár egyszerű sült virslivel, akár fasírttal nagyon finom, én magában is imádom. Olyan krémes, mintha tejszínes lenne, de a tejföltől még egy kicsit savanykás is.

(Néha viszont gondom van a sűrítéssel, pedig már több mint három évtizede főzök. Van mégis, hogy nem úgy sűrít a liszt, ahogy elvárnám. Ilyenkor kis teás csészében 1-2 evőkanál olajat kikeverek 1-2 teáskanál liszttel és ezzel próbálok korrigálni.)

Fasírt

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg darálthús, 5-6 szelet kenyér, víz, 1 tojás, ételízesítő, fokhagyma, vagy fokhagyma granulátum, (csípős) fűszerpaprika, bors, őrölt kömény, olaj a sütéshez.

Először a kenyeret szoktam beáztatni hideg vízbe. Amikor megázott, akkor a mérlegre egy nagyobb tálat teszek, és ebbe rakom először a kicsavart áztatott kenyeret. Hozzáteszem a darált húst, külön bögrébe felütöm a tojást és azt is hozzá öntöm. Ekkor megmérem, hogy mennyi a massza súlya. Minden fél kiló “masszára”  számítok 1 nagy teáskanál ételízesítőt, tehát, ha másfél kiló a masszám, akkor 3 nagy teáskanál ételízesítőt teszek hozzá, 1-1,5 evőkanyál fűszerpaprikát, egy kávéskanálnyi  borsot, 1 kávéskanálnyi őrölt köményt, 2-3 kávéskanálnyi fokhagyma granulátumot teszek bele. Jól összedolgozom a masszát, és háromféleképpen süthetem meg:

1.) Vékonyan kiolajozok egy nagy tepsit, és “beletapicskolom” a fasírtot, betolom a sütőbe, és 180 fokon kb. 1 óra alatt ropogósra sül.

2.) Kis golyókat, vagy hagyományos lapos korongokat formálok a masszából, és forró olajban kisütöm.

3.) Stefánia vagdalt. Ehhez 6-8 keményre főzött tojás kell még megtisztítva,  A fasírtmasszát elfelezem, azután a tepsit két szélesebb csíkban kiolajozom mindkét csíkra egy hosszúkás, ovális “lepényt” tapcsikolok, azután sorban ráfektetem a tojásokat és betakargatom a masszával, úgy formázom, hogy két kis tojással töltött fasírtcipóm legyen. Ennek is kell a forró sütőben 1 óra.

Mindhárom módon elkészítve nagyon finom. Szerintem az első a legegyszerűbb, és leginkább háziasszony barát, mert gyors és finom, miközben sül, lehet mást csinálni. Ha apró kockákra vágjuk fel,  és fogpiszkálókat beleszúrva tálaljuk, kitünő vendégváró is lehet.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress