szeretek főzni

2010. július 28. szerda

Lencseleves

Kategória: levesek — Címke:, — hzias @ 12:30

2010. július 28. szerda                                                             névnap: Szabolcs, Alina

Nagyon örülök annak, hogy elkezdtem ezt a blogot, teljesen feldobja a napjaimat. Sajnos tegnap a hidegfront egy kicsit megviselt és a fejfájás megakadályozott a blogírásban, de mára szerencsére elmúlt a kellemetlenség, így minden mehet tovább.  Igaz nem túl bonyolult ételeket főzök és írok le, de úgy gondolom lehetnek olyanok, akiknek még ez is újdonság, de ha másra nem, arra jó ez az egész, hogy kiírjam magamból azt, hogy én hogyan készítem a családom által kedvelt ételeket. Ez akár a küldöldön élő fiamnak és családjának  is segítség lehet, hogy ne szakadjanak el teljesen az itthoni ízektől. Szeretem a magyar konyhát, sőt a családom is feltétlen híve. A régi, jól megszokott ízekhez ragaszkodunk. Nem mondom, hogy nem eszünk néha pizzát, vagy olaszos tészta ételeket, sőt még a kínai konyha néhány receptjét is kipróbáltuk és szeretjük, de a fő vezérfonal a  magyaros   konyha. Zöldség és húslevesekkel, pörköltekkel és magyaros sültekkel, töltött káposztával, halételekkel és a kihagyhatatlan rántott hússal…  Szerintem fontos, hogy ragaszkodjunk  a tradicionális régi ízekhez, hiszen nem szégyen a hagyományokat fenntartani, sőt, büszkék lehetünk örökségünkre.

Mivel még mindíg nincs jóidő, ezért ma egy sűrű, szinte egytálétel-szerű, laktató, de a sok rost anyag miatt mégis egészséges levest készítettem lencséből. Az interneten olvastam, hogy a lencse az egyik legegészségesebb hüvelyes, sajnos a családom főzeléknek nem szereti, viszont mióta kipróbáltam ezt a levest, azóta megeszik a lencsét. Előtte ez is olyan feketelistás étel volt kedves Párom szemében, mint a tökfőzelék. Persze a megkedveltetésben nagy szerepe volt, hogy mindig teszek bele egy kis füstölt kolbászt, ami kicsit “megbolondítja”. 

Lencseleves

- Hozzávalók 4-6 személynek: 50 dkg lencse, 2 szál sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2,5-3 teáskanál ételízesítő, 1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, 2,7 liter víz, kb. 5 cm-es darab füstölt kolbász, 3 db virsli, 1,5 evőkanál liszt, 2 teáskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, pici víz.

Elkészítés: A lencsét kb. másfél órára forró vízben beáztatom (dagadni fog!) Közben megtisztítom a zöldségeket, hagymát, majd a répát és petrezselyem gyökeret karikára, a zellergumót kis kockákra, a hagymát egészen apróra felvágom. Áztatás után a lencsét egy szűrőbe lelöntöm, jól átmosom, majd az 5,8 literes zepter fazékba öntöm hozzárakom a zöldségeket, hagymát, ételízesítőt, fokhagyma granulátumot,  füstölt kolbász darabkát és felöntöm annyi vízzel ami a fazék oldalán lévő jelölésig ér (~2,7 l). A fazekat lezárom a gyorsfőző fedővel és legnagyobb fokozaton (9) főni teszem. Amikor  a gyorsfőző “pöcök” kiugrik és a termosztát mutatója a zöld feléig ér, takarékra veszem a tűzhelyet (2) és 15 percig főzöm a levest. Ekkor kikapcsolom a hőforrást, a mosogatóba kb 15 cm magasan hideg vizet engedek és belerakom a fazekat a visszahűléshez. Közben egy csészében 2 ek. olajat összekeverek 1,5 ek liszttel, 2 teáskanál fűszerpaprikával, kicsi hideg vízzel hígítom. Vissza a fazékhoz, – a gőz eltávolítását segítem a piros szelep nyomogatásával, amikor a szelep “leesik”, és a termosztát mutatója áttér a sárga mezőbe, kinyitom a fazekat, visszateszem a tűzhelyre, és a paprikás habarással állandó kevergetés mellett behabarom. Ekkor három virslit négyfelé vágva még a levesbe rakok, 4-5 perc forralás után tálalható. Finom, rostdús, laktató.

lencseleves 004

 

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress