szeretek főzni

2010. augusztus 1. vasárnap

Tárkonyos zúzaraguleves, rántott csirke,

2010. augusztus 1. vasárnap                                               Névnap: Boglárka, Boglár

A tegnapi bejegyzésemben leírtam, hogy kedvező áron sikerült szép  csirkecombhoz jutnom. Nemcsak azt, hanem egy kevés pulykazúzát is vettem. Ma ezekből készítettem ebédet, az alábbiak szerint: Azzal kezdtem, hogy megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam a csirkecombokat. Közben egy nagyobb lábasban 2 liter vizet forrni tettem, ízesítettem  2-3 púpos teáskanál ételízesítővel, kevés őrölt borssal és néhány zeller és petrezselyem zölddel. Amikor felforrt, beleraktam a csirkecombokat, és újraforrás után takaréklángon, fedő alatt 20 percig főztem, majd egy szűrőlapát segítségével tányérra szedtem és félretettem. Amíg ez főtt, megtisztítottam és apró darabokra vágtam a pulykazúzát.

Tárkonyos  zúzaragu leves csigatésztával

Hozzávalók: 50 dkg pulykazúza, 1 fej vöröshagyma, 3 db sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér, 1/2 db zellergumó, petrezselyem és zeller zöldje, 1 citrom, a csirkecomb átszűrt  főzőleve + kb. 1 liter víz, 1 kanál szitált ételízesítő, őrölt bors, 1 teáskanálnyi szárított tárkony, 3 evőkanál finom liszt, kb. 2 dl tejfölt, pici víz, 12 dkg 10 tojásos (Pintér féle) csigatészta.

Az apró darabokra vágott zúzát az 5,8 literes zepter fazékba tesszük. Hozzátesszük a megtisztított apró kockára vágott vöröshagymát, tisztított, megmosott és felkarikázott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, darabokra vágott zeller gumót. Belerakjuk  megmosott, vastag karikára vágott, kimagozott citromot, megszórjuk tárkonnyal, őrölt fekete borssal, felöntjük az átszűrt csirke főzőlével + 9 dl-1 liter forró vízzel, beleteszünk még egy teáskanálnyi szitált ételízesítőt, a tetejére terítjük a petrezselyem és zellerzöldet, majd a fazekat lezárjuk a gyorsfőző fedővel. Legnagyobb fokozaton (9) forrni tesszük. Amikor a piros szelep kiugrik, és a mutató a termosztát zöld mezejének feléhez ér, a hőfokot takarékra vesszük (2 vagy 1), innen számítva 20 percig főzzük, majd a tűzhelyet elzárjuk, a gőzt kiengedjük a fazékból.  A zöldeket kidobjuk a leves tetejéről, és a citromkarikákat is. Ha túl zsírosnak találjuk a levest, a felesleges zsiradékot is szedjük le kanállal a tetejéről. Utána három kanál lisztet kb 2 dl tejföllel és pici vízzel összeturmixolunk (vagy kikeverünk) és az újra forrásba hozott leveshez öntjük. Ha újra felforrt, beletesszük a 12 dkg csigatésztát, még 8-10 percig forraljuk, kevés tárkonnyal megszórjuk és tálalhatjuk.

raguleves és rántott csirke 004

Természetesen ugyanúgy elkészíthetjük zepter edény és gyorsfőző nélkül is, csak akkor a főzési idő hosszabb. Szerintem legalább másfél órán át főzni kell, hogy a zúza megpuhuljon.

Fiatal háziasszonyként horrorisztikus élményben volt részem-részünk egy rántott csirke ebédnél. Tapasztalatlanságomból kifolyólag nem sütöttem elég ideig a húst, aztán az ebédet föl kellett függesztenünk, amikor belevágtunk a kívül gyönyörű, de a csont közelében még véres húsba. Az egészet tepsibe raktam és be a sütőbe, hogy a közepe is átsüljön. Az élmény azonban borzasztó volt, senkinek nem kívánom. Azóta is kísért,  ezért  a rántott csirkéhez a húst mindig egy kicsit előfőzöm. Ha húslevest főzök, akkor a már forrásban lévő húslevesbe teszem bele, vagy ahogy itt feljebb leírtam, fűszerezett forrásban lévő vízbe teszem, így a hús nedvei nem oldódnak ki annyira, mintha hideg vízben kezdeném főzni, vagyis ízes marad. Sőt a fűszerektől, petrezselyem és zellerzöldtől még ízesebb lesz.

Rántott csirke

Hozzávalók 4 személyre: 4 db csirkecomb farrésszel (12 db-ra vágva, előfőzve), 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

Az előfözött húsokat gyengén megsózzuk, lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban, a tüzet mérsékelve minkét oldalukat aranybarnára sütjük. Törlőpapírra kiszedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Petrezselymes újburgonyával és uborka salátával tálaljuk.

raguleves és rántott csirke 007

Petrezselymes burgonya

Hozzávalók: személyenként 2-3 közepes krumpli, kevés só,  víz,  1 csokor petrezselyemzöld, olaj, őrölt bors.

A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk, kevés sóval puhára főzzük. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, 2-3 evőkanál olajon kissé megpirítjuk, megborsozzuk, és a puha krumplival összekeverjük.

Uborka saláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 kígyóuborka (kb. 60 dkg,), 4 evőkanál 10%-os ecet, 8 evőkanál víz, 1 teáskanál só, pici édesítőszer, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, fél kávéskanál őrölt bors.

Az uborkát megmossuk, héjastól nagyon vékonyra szeljük (ubrokagyaluval). Az ecetből, sóból, vízből, olajból édesítőszerrel, fokhagymával és borssal öntetet készítünk és az uborkára öntjük. Jól összekeverjük, állni hagyjuk.

Mire minden elkészült, a család már gyülekezett az asztal körül, szerencsére már megéhetek. Jó étvágyat!

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress