szeretek főzni

2010. augusztus 6. péntek

Kelkáposzta főzelék sült virslivel

Kategória: feltétek, főzelék, zöldségek — Címke: — hzias @ 12:48

Lehet, hogy sokan nem kedvelik a kelkáposzta főzeléket, és ebben biztos közrejátszik az a tény, hogy főzés közben elég jellegzetes “illatot” áraszt. Nálunk azonban az egyik főzelék kedvenc. Sok fokhagymával, őrölt köménnyel és pici csilivel főzöm (Nagyon szereti a család a csípős ételeket, ezért majdnem minden csípősen  készül. Kivétel, ha a kisunokám is eszik a főztömből, ami sajnos nagyon ritkán adatik meg, mert Angliában élnek). Legnagyobbik fiam és én hús nélkül is szeretjük. A többieknek kell egy kis kísérő, ezért most sült virsli kerül mellé.

Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók: 2 kis fej kelkáposzta (nagy külső levelei nélkül 1,45 kg), 4 db nagy krumpli (hámozva 95 dkg), 3 csapott evőkanál ételízesítő, 6 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 púpos kávéskanál őrölt kömény, 1/2 kávéskanál csilipor, 1,3-1,5 liter víz, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, feltét: személyenként 2-3 db virsli, pici olaj

 A káposzták nagy durva külső leveleit levesszük, megmossuk, jól lerázogatjuk róluk a vizet, apróra daraboljuk, nagy edénybe tesszük. (Ez a káposztamennyiség  a nagy 5,6 literes lábasomba púposan fért bele, de nem kell megijedni, összeesik, ahogy felforr.) Öntünk rá 1 liter vizet és nagy lángon felforraljuk, közben fűszerezzük 2-3 evőkanál ételízesítővel (először inkább mindig kevesebbet tegyünk, mert később beletenni még lehet, ha nem elég ízes, de kivenni belőle már nem), 2-3 kávéskanál fokhagyma granulátummal, 1 púpos mokkáskanál őrölt köménnyel. Amíg a krumplit megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk, addig a káposztát nagy lángon fedő nélkül forraljuk. A tisztított krumplit hosszában kettévágjuk, és kb 5 mm-es szeletekre felszeleteljük. Hozzáadjuk a káposztához, ha szükséges öntünk még hozzá 3-5 deciliter vizet, jól összekeverjük és mostmár fedő alatt 20-25 perc alatt puhára főzzük.  Amikor a krumpli és a káposzta is puha, egy bögrében összekeverjük a 3 evőkanál finom lisztet 4 evőkanál olajjal, teszünk hozzá még 2-3 kávéskanál fokhagymagranulátumot és a fél kávéskanál csiliport, így egy sűrű masszát kapunk, ezt belekeverjük a főzelékbe úgy, hogy nem maradjanak csomók benne. Főzzük néhány percig, aztán megkóstoljuk, ha kell kissé utánaízesíthetjük akár fokhagymával, csilivel, sóval vagy őrölt köménnyel. Rottyantunk rajta egyet és kész.              A sült virslihez személyenként 2-3 darab virslit x alakban bevagdosunk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.  A főzelék tetején is tálalható, de mi jobban szeretjük, ha külön tányéron van, úgy nem tűnik el a főzelékben.

kelkáposzta 002

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress