szeretek főzni

2010. augusztus 10. kedd

Gulyásleves

Kategória: levesek — Címke: — hzias @ 18:49

2010. augusztus 10. kedd                                                                   névnap: Lőrinc

A gulyáslevest az egész család nagyon szereti, legnagyobbik fiam kedvence. Igazán nyerő párosítás, ha palacsinta van utána.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kockázott marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1/2 zöldpaprika (csípős is lehet)
  • 2 púpos teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál piros arany
  • 1 púpos kávéskanál őrölt kömény
  • 1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 2-3 púpos teáskanál fűszerpaprika
  • 2,5 liter forró víz
  • néhány szál petrezselyem és zeller zöldje
  • 2 nagyobb krumpli, tisztítva, kockára vágva (30-35 dkg)
  • 1  db (20 dkg) répa tisztítva, hosszában négyfelé vágva, felszeletelve
  • 1 db (10 dkg) petrezselyem gyökér négybevágva és felszeletelve
  • 1 db  (10 dkg) zellergumó darabokra vágva
  • 6 dkg 8 tojásos csigatészta

Az 5,8 literes zepter edényben az olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát, rátesszük a marhahúst, zöldpaprikát, pirosaranyat, ételízesítőt, köményt, fokhagymát, majd a húst fehéredésig pároljuk. Hozzátesszük a fűszerpaprikát, kissé átkeverjük és felöntjük a 2,5 liter forró vízzel. A tetejée tesszük a petrezselyem és zeller zöldjét, az edény peremét szárazra töröljük és lezárjuk a gyorsfőző fedővel. Legnagyobb teljesítményen (9) felforraljuk, amikor a szelep kiugrik, és a mutató a zöld mező feléig ért, mérsékeljük a lángot (2), és 26 percig főzzük a levest. Utána mosogatóba hideg vizet engedünk, beletesszük a fazekat, és a piros szelep nyomogatásával kiengedjük a gőzt. A fedőt levesszük, kidobjuk a zöldeket, majd beletesszük az ételbe a zöldségeket és krumplit, valamint a csigatésztát. Újra lezárjuk a fazekat, és legnagyobb fokozaton ismét felforraljuk a levest. A szelep kiugrás és mutató zöld mező feléig érése után takarékra vesszük (2), majd 8-10 percig főzzük. Ezután ismét visszahűtjük a fazekat és tálalhatjuk a kész levest.

gulyás 008

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress