szeretek főzni

2010. augusztus 12. csütörtök

Baconös csibemáj burgonyapürével

Kategória: belsőségek/velő — Címke:, — hzias @ 14:27

2010. augusztus 12. csütörtök                                                  névnap: Klára, Letícia

Ma nagyon egyszerű dolgom volt az ebédkészítésnél, mert tegnapról maradt csirkelevesünk, tegnapelőttről gulyáslevesünk,  ezért ma  nem kellett levest főznöm. Második fogásként a család nagyobbik részének baconös csibemájat készítettem, de mivel a legifjabb gyermekünk nem bírja megenni a májat, ezért elővettem a hűtőből azt a néhány szelet pulykamellet, amit még a vasárnapi brassói elkészítése előtt “tartalékoltam” el. A pulykamell szép vastag részéből pár szeletet elcsentem, mert pazarlásnak éreztem volna az egész húst egyszerre felhasználni.  A  hús rostjaira merőlegesen vágva, néhány szép kis szelet “tartalék játékosom” lett, amiből finom rántott pulykamell készült ma.

A baconos csibemáj hozzávalói (3 személyre):

  • 50 dkg csibemáj 
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 csomag szeletelt bacon 20 dkg-os
  • 6 nyárspálcika

A csibemájat megtisztítjuk minden zsírtól, íntól, és úgy osztjuk, hogy 24 db májunk legyen. A bacont keresztben félbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, megtöröljük és úgy ejtünk rajta hosszában négy bevágást, hogy csak a külső “levelei” jöjjenek le csónak alakban. A nagyobb hagymaleveleket keresztben kettévághatjuk. Amikor minden elő van készítve, elkezdjük a pálcára fűzést: először hagymát húzunk fel, azután egy fél szelet baconbe tekert májat, hagymát, megint baconös májat, hagymát, májat. Ezt Addig folytatjuk, amíg a pálcánk tart. (Én 4 darab májat húztam minden pálcára, előtte-utána hagymát,  mert elég tömény étel, egyszerre úgysem eszünk meg 4 db  májnál többet.) A májakat nem sóztam meg, mert a bacon sós, ha kell, sütés után sózhatjuk-borsozhatjuk, én nem tartottam szükségesnek. Mikró crisp programján sütöttem 10 percig, és nagyon finom lett. Igaz a hagyma nem barnult meg, de elvesztette erős illatát, viszont ha valakinek mégsem ízlik, az hagyja a tányérján.       180-200 fokra előmelegített sütőben is süthetjük, ott addig süssük, míg a szalonna megszínesedik, és a májba pálcikát szúrva már nem folyik ki véres lé. Burgonyapürét, csemege uborkát adjunk hozzá.

baconös csibemáj 001

A rántotthúst a szokásos módon készítettem:

A hússzeleteket mindkét oldalán gyengén megsózzuk és kiverjük (egy nagy tiszta nejlont szoktam ráteríteni,  hogy a húslé ne fröcsögjön szét, illetve a deszka alá is teszek 1-2 papírtörlőt, hogy a nedveket  fölszívja) utána lisztbe, kissé megsózott felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban, a tüzet mérsékelve mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlővel kibélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradék leitatódjon róla.

A burgonyapüréhez (4 személyre) a megtisztított, megmosott, kockára vágott krumplit (5 nagy db/kb. 1 kg) kevés vízben, 1 púpos teáskanál sóval főni tesszük, amikor puha  áttörjük, 1-2 evőkanál vajjal vagy margarinnal és 1-1,5 dl tejjel jól kikeverjük.

Ha marad ki rántott húsunk, kínáló tányért készíthetünk belőle. Kenyérszeleteket falatnyi darabokra vágunk, nyomunk rá egy-egy kis majonézt, az ugyancsak falatnyi darabokra vágott rántott husit “ráültetjük”, megkoronázzuk egy-egy karika csemege uborkával, és máris kínálhatjuk. Ha fogpiszkálóval is összetűzzük, igazán mutatós, akár vendégeknek is adható falatkákat kapunk.

maradek 002

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress