szeretek főzni

2010. augusztus 13. péntek

Töltött paprika

Kategória: töltött, zöldségek — Címke: — hzias @ 13:56

 A nyár egyik legkedvesebb étele számomra az üde, kissé savanykás paradicsommártásban úszó, némi petrezselymes burgonyával tálalt töltött paprika. Nem fűszerezem túl a tölteléket, csak sót és borsot adok hozzá, de nekem így is a kedvenceim közé tartozik. A következőképpen készítem:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg darálthús,
  • 12,5 dkg (egy kis főzőzacskó) paraboiled rizs,
  • 1 tojás,
  • 1 púpos teáskanál só,
  • 1 kávéskanál bors,
  • 8-10  kicsi vagy 4-5  nagy tölteni való paprika
  • kb. 1,6  liter 100 %-os paradicsomlé 
  • fél teáskanál só, fél kávéskanál bors
  • ízlés szerinti mennyiségben cukor vagy édesítőszer
  • 2 evőkanál finom liszt
  • 3-4 evőkanál olaj

Legelősször a paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki  (a tv-ben láttam valamelyik főzős műsorban  a legegyszerűbb és legtakarékosabb csumázási módot: a csumát  /ezzel a magházat is/először  befelé nyomjuk, utána egyszerűen kivehető).  Utána elkészítjük a tölteléket: a húst, rizst, tojást összekeverjük, sózzuk, borsozzuk jól eldolgozzuk és ezt a tölteléket a kicsumázott paprikákba töltjük (ne töltsük nagyon feszesre, mert a rizs dagadni fog). Ha marad ki  töltelék, húsgombócot formálhatunk belőle és a töltött paprikák mellett főzhetjük.  Egy lábasba szépen elrendezzük, majd felöntjük annyi paradicsomlével, hogy ellepje. Felforraljuk, közben fűszerezzük ezt is ízlés szerint kevés sóval, borssal, és édesítőszerrel. A kóstolást hagyjuk későbbre, amikor már főtt kissé (vigyázni kell a nyers hús miatt). Közben megfőzzük a krumplit is (személyenként 1-2 közepes darabot megtisztítva, kockára vágva kevés sóval puhára főzünk, a petrezselymet összevágjuk, megpirítjuk kissé egy kevés olajon, borsozzuk, és a főtt krumplival összekeverve tálalhatjuk). A töltött paprikát addig főzzük, míg a rizsszemek már megduzzadtak a töltelékben (kb 45-50 perc a forrástól), ekkor a lisztet összekeverjük az olajjal, és besűrítjük vele a paradicsomlét. Még 5 percig forraljuk és a közben elkészített petrezselymes burgonyával tálaljuk.

töltött paprika 008

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress