szeretek főzni

2010. augusztus 16. hétfő

“Rakott” tészta

Kategória: rakott, tészták — Címke:, , , — hzias @ 13:02

2010. augusztus 16. hétfő                                                    névnap: Ábrahám, Rókus

rakott tészta 001

Ez is a fiaim egyik kedvence, egyszerű, gyors és finom.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 2-2,5 púpos teáskanál ételízesítő
  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 1 kávéskanál bors
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 dl víz
  • 1 liter víz
  • 1 kanál só
  • 50 dkg durum vagy 4 tojásos szarvacska v. orsó tészta
  • 1 evőkanálnyi olaj a tepsi kikenéséhez.
  • 2 nagy pohár 12 %-os tejföl
  • 2 tojás
  • pici só
  • 10 dkg trappista sajt reszelve

Ezt az ételt zepter módszerrel főzve és hagyományosan is elkészíthetjük. Ha zepterrel főzzük, egy nagyobb lábast (amibe a hús és tészta is elfér) vízpróbáig melegítünk. Ha a beleöntött víz úgy szétgurul mint a higany, akkor zsiradék hozzáadása nélkül beletesszük a darált húst. Néhány másodpercig hagyjuk pirulni, majd kevergetve fehéredésig sütjük. Ekkor beletesszük a kockára vágott hagymát, ezzel is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a fokhagyma granulátumot, borsot, ételízesítőt, sütjük 5-6 percig, rátesszük a fűszerpaprikát, és 1 dl vízzel felengedve néhány percig párolódni hagyjuk. Ekkor felengedjük 1 liter vízzel, hozzáadunk 1 púpos teáskanál sót, ha forr, beleöntjük a tetszés szerinti száraztésztát, megkeverjük, lefedjük és takarék lángon 7-8 percig főzzük. Akkor jó, amikor a tészta az összes levet felszívja.  Közben bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. A húsos tésztát a kiolajozott tepsibe símítjuk. A két egész tojást nagyobb keverőpohárba ütjük, kissé sózzuk, hozzáadjuk az egyik pohár 12%-os tejfölt, és botmixerrel habosra mixeljük. Ezt a tojásos tejfölt a húsos tésztára öntjük. A tetejére símítjuk a másik pohár tejfölt, 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk, a forró sütőben aranybarnára sütjük. A tojásos tejfölt beissza a tészta, ettől jó szaftos lesz. Kis hűlés után, kockára vágva tálalhatjuk.

rakott tészta 002

Hagyományos módon is készíthető, így a darált húsból pörköltet készítünk, mindig egy kevés vizet aláöntve, hogy ne égjen le, és ne legyen szaftja sem. A tésztát kifőzzük, a két összetevőt összekeverjük, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint feljebb leírtam.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress