szeretek főzni

2010. augusztus 18. szerda

Lángos – káposztás lángos

Kategória: sült tészták, zöldségek — hzias @ 12:55

Megint volt egy kis maradék krumplipürém, ezt felhasználtam a lángos készítésénél.

lángos 003

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 37 dkg lágy krumplipüré
  • 2,5 dl forró víz
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 4-5 kávéskanál kristálycukor
  • 1 púpos teáskanál só
  • 1-1,5 dl langyos víz
  • liszt a szóráshoz
  • kb 1 liter olaj a sütéshez
  • egy kis fej káposzta fele (kb fél kiló)
  • kevés só, őrölt bors,
  • kevés olaj a káposzta dinszteléséhez
  • lekvár (bármilyen kedvünkre való)
  • tejföl-reszelt sajt
  • fokhagyma

Megint a krumplival kezdtem, de mivel ez lágyabb, szinte krémes krumplipüré volt, ezért ehhez kevesebb, 2,5 dl  forró vizet adtam, amivel teljesen símára turmixoltam. Utána egy nagyobb tálba szórtam a lisztet, a közepébe mélyedést készítettem, amibe beleöntöttem a langyos krumpli masszát, rászórtam a két csomag instant élesztőt, a kristálycukrot, sót, és elkezdtem összeállítani a tésztát. A végén még kellett kb. 1 dl  langyos víz, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjak. Aztán a tésztát kissé átdagasztottam egy kis liszttel megszórt asztallapon. Mehetett vissza a tálba, duplán hajtott tiszta konyharuhával letakartam, be a mikróba 90 watton (kiolvasztó fokozat) 7 percig forgattam, amitől beindult a kelés, utána még fél-háromnegyed órán át kelesztettem a tésztát. Amikor a mikróból kivettem, letakarva félretettem, és elkezdtem a káposztás lángoshoz káposztát szeletelni. Nem túl apróra de nem is túl nagyra vágtam, egy teflon serpenyőbe, majd megsóztam kissé (kb 1 kávéskanálnyi sóval), és kevés olajat aláöntve (2-3 evőkanálnyi) párolni kezdtem. Amikor pirulni kezdett, őrölt borssal megszórtam,  szép világosbarnára sütöttem, és félretettem.  Amikor a tésztám szépen megkelt, a jól letisztított asztallapot bekentem 2-3 evőkanál olajjal, (így nem ragad a munkafelülethez a tészta és  nem fog a sütőolajban égett liszt úszkálni)  erre borítottam ki a tésztát, a tészta tetejét is megolajoztam kissé  (így nem szárad ki) és kézzel ellapigattam, kb 2,5-3 cm vastagságúra. Nagyobb pohárral kiszaggattam, úgy, hogy a kis hegyes potyadékokat mindig visszanyomtam a nagy tésztához. A legvégén a leeső potyadékokból  lett egy kisebb cipóm, ezt jól átgyúrtam, és ezt sütöttem ki utoljára, addigra újra szépen megkelt. Összesen 17  kis  tészta “cipóm”  lett, amelyekből sem túl kicsi, sem túl nagy lángosokat sütöttem. A 17  cipóból  kettőt nem kerek lángosnak, hanem töltött lángosnak készítettem  a magam kedvére:  az olajos asztallapon kissé elnyújtottam, egyik oldalukra  halmoztam  a párolt káposztát, másik oldalukat ráhajtottam,  körbe jól összenyomkodtam, és ezt a két káposztával töltött lángost sütöttem meg legvégül. Nagyon finom lett. A család kedve szerint ízesíthette, ehették édesen  lekvárral, vagy sósan tejföllel-reszelt sajttal, vagy ahogy az én kedvencem, párolt káposztával megszórva (mert a két lángos megtöltése után maradt még káposzta).

lángos 006Káposztás lángos – imádom!

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress