szeretek főzni

2010. augusztus 25. szerda

Húsos káposzta

Kategória: savanyú káposzta — Címke:, — hzias @ 16:31

Tegnap elhatároztam, hogy húsos káposztát főzök, így a hentesnél vettem 2 csomag savanyú káposztát, (összesen 2 kiló lé nélkül), illetve egy kis sertéslapockát (kb. 1,2 kg-ot). De tegnap az elcsábulásom miatt változott a helyzet, ezért a mai menü lett a  káposzta a család legnagyobb örömére.

husikáp 001

Hozzávalók:

  • 1,5 kg káposzta
  • kb 1-1,1 kg  sertéslapocka (tisztítás után)
  • 12,5 dkg (1 főzőtasak) paraboiled rizs
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 3-4 púpos teáskanál fűszerpaprika
  • fél liter + még valamennyi víz
  • 1 fej vöröshagyma

A sertéslapockát minden zsiradéktól, hártyától megtisztítjuk, kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A káposztáról leöntjük a levet (én a zacskó sarját szoktam levágni,  úgy jól ki lehet nyomkodni a levet anélkül, hogy összekenném magam vele). Egy nagyobb lábas aljára öntünk egy-két evőkanálnyi olajat, eloszlatjuk az edény alján. Utána az egyik csomag káposzta felét (kb 50 dkg-ot) elterítjük a kiolajozott  lábasban. Egyenletesen elosztva rászórjuk  a rizs felét, majd a kockázott hús felét. Egy  1 literes mérőpohárba fél liter hideg vizet engedünk, beleteszünk 3-4 evőkanál olajat, 1,5 evőkanál rétes lisztet és 4 púpos teáskanál fűszerpaprikát, botmixerrel  sima piros “habarássá” keverjük, majd felöntjük annyi meleg vízzel, hogy az egész 1 liter legyen. Ennek a piros lének a felét a húsra öntjük. Ezután a káposzta másik fele következik egyenletesen eloszlatva, majd ismét rizs, és hús. Végül a második csomag káposzta felét is a  tetejére szórjuk (természetesen amikor a húshoz nyúlok, utána mindig kézmosás!!).  A fej hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágva a káposzta tetejére szórjuk, majd ráöntjük a maradék piros levet, és lefedve főni tesszük a húsos káposztánkat. Nem véletlenül maradt ki a só az ételből. Szerintem a káposzta tartalmaz annyi sót, ami éppen kellemesen sóssá teszi. A sűrítésre sem lesz így gond, mert a lében található liszt kellemesen besűríti az ételt. (Anyukám mindig berántotta a káposztás ételeket a végén,  én is próbálkoztam így régebben, de nekem a rántás nem akart az aljáig “lemenni” . Férjem Nagymamája pedig úgy készítette a káposztát, hogy a rétegek közé szórt lisztet és paprikát, majd vízzel felöntötte. Amikor így próbáltam, akkor meg liszt és paprika csomók maradtak az ételben. Hát kipróbáltam egyszer a turmixolt megoldást,  ez bejött, azóta így készítem.) 1,5-2 óra lassú főzés után tálalhatjuk. Aki szereti, tejfölt tehet a tetejére, szerintem anélkül is nagyon finom.

És még egy ötlet: Eszembe jutott, hogy van még egy fél kilónyi darált húsom itthon, elhatároztam, hogy a maradék fél kiló káposztával készítek egy kis káposztás húsgombócot is, ami olyan mint a töltött káposzta, csak nincs káposztalevélbe csomagolva.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús,
  • 12,5 dkg (1 főzőzacskó) paraboiled rizs
  • 1 tojás
  • 1 és fél teáskanál ételíesítő
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • 1/2 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 1 púpos teáskanál fűszerpaprika
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • kb. 2,5-3 dl víz
  • 1/2 evőkanál liszt
  • 1-1,5 teáskanál fűszerpaprika

A töltelékkel kezdjük: egy tálat teszünk a mérlegre, a darált húst, tojást és rizst ebbe beleöntjük. Megmérjük. Kétféleképpen fűszerezhetjük: vagy ahogy a töltött paprikánál leírtam, csak sóval, borssal, vagy mint a fasírtnál leírt, akkor olyan töltelékünk lesz, mint a toroskáposztában, amit kolbászhúsból készítenek. Most a másodikat választottam, toroskáposztás lesz a töltelékünk. Az alapmassza 70 dkg. Ehhez a mennyiséghez 1 teáskanál  + még majdnem egy fél teáskanál ételízesítő kell, 1/2 kávéskanál őrölt bors és őrölt kömény, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 púpos teáskanál őrölt paprika. Jól összekeverjük, és nyolc gombócot készítünk belőle. Egy kisebb lábast kiolajozunk, beleszórjuk a káposzta felét, rárakjuk a húsgombócokat, betakarjuk a káposzta másik felével, elkészítjük a habarást a 2,5-3 dl vízből, 1-2 evőkanál olajból, fél evőkanál lisztből és a fűszerpaprikából. Egy kisebb fej hagymát megtisztítunk, megmossuk, kockára vágva a káposzta tetejére szórjuk és megöntözzük a piros lével. Erre se tegyünk sót, mert a káposzta, meg a fűszeres húsgombóc elég sóssá teszi.  Egyszerre kezdjük főzni a nagy lábasban a húsos és a kis lábasban a töltelékes káposztát, 1,5-2 óra lassú rotyogtatás után tálalhatjuk. Ha elég nagy lábasba kezdtük a pakolást, akkor az első húsrétegre rakott káposztára rakhatjuk a gombóc sort is, ezt betakarjuk egy sor káposztával, megöntözzük egy kis piros habarással utána jöhet a  második sor  rizs és hús, stb. Ha egy nagy edényben készítjük, akkor a töltelék még plusz ízzel gazdagíthatja a húsos káposztánkat. De külön megfőzve és együtt tálalva is nagyon jó lett.

husos káposzta 002

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress