szeretek főzni

2010. augusztus 29. vasárnap

Csirkepörkölt filézett combból és zúzából

Kategória: belsőségek/velő, pörköltek, tészták — Címke: — hzias @ 14:58

Elment az eszem!! Ilyet kitalálni!!…  Ma újítottam egyet, és csirke felső combból meg zúzából főztem egy csont mentes csirkepörköltet. Ráadásul nokedlivel… Mi vagyok én? Mazohista?…  Hát úgy tűnik. Szépen kifiléztem a csirke felső combokat (bőrét lehúztam, a csontot kifejtettem belőle, más alkalomra alaplének eltettem a mélyhűtőbe) és nagyobb kockára vágtam. Aztán megtisztítottam a zúzát és azt szép apróra összevágtam. Aztán ebből a kettőből hagyományosan főztem  egy finom pörköltet. És hogy biztos örömöt szerezzek a családomnak nokedli (művész nevén galuska) is készült hozzá, hogy ne csak hétköznapi tészta legyen a körete.

08.30.ebéd 006

Csirkepörkölt

Hozzávalók:

  • 1,4 kg csirke felső comb (10 db)
  • 50 dkg zúza
  • 2 közepes hagyma
  • 1 lecsópaprika
  • 1 darabka csípős paprika
  • 1 nagyon érett paradicsom
  • 1 teáskanál só
  • 2 púpos teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál piros arany
  • 4-5 dl víz

Elkészítését már leírtam régebben (csirkeaprólék pörköltnél).

Nokedli (galuska)

Hozzávalók

  • 1 kg liszt (én finom lisztet használtam)
  • 2 tojás
  • kb. 7 dl víz
  • 3-4 liter víz
  • 3-4 teáskanál só
  • 3-4 kanál olaj

Egy nagyobb edényben forrni tesszük a vizet sóval, olajjal. A lisztből, tojásból és vízből  gyorsan olyan tésztát kavarunk, ami könnyen elválik a kanál domború felétől.  Galuskaszaggatóval (nekem tologatós van) a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, időnként megkeverjük.  Amikor a víz felszínére emelkedik, még hagyjuk egy percig, utána  felforrósított olajra szedjük szűrőlapáttal és elkeverjük. Addig folytatjuk, míg az összes tészta elfogy. A mosogatás… hát az valami szörnyű. De ha kitesszük a napra a nokedlikészítő tálat, és szaggatót (persze szétszedve) hagyjuk megszáradni a tésztát, akkor néhány ütéssel eltávolíthatjuk a tésztamaradványokat. Utána már egyszerű a mosogatás, és nem lesz minden “csirízes”. Az azonban biztos, hogy idei évre végeztem a nokedlivel.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress