szeretek főzni

2010. szeptember 2. csütörtök

Rozmaringos rakott tészta

Kategória: rakott, tészták — Címke:, , — hzias @ 23:39

Ma örömteli esemény történt. Látogatóba hazajöttek a gyerekek és a kisunokánk (21 hónapos). Olyan imádnivaló édes kisgyerek.  Az anyukája azt mondta, hogy a kedvenc étele a tészta, hát készítettem egy finom rakott tésztát, egy kis “csavarral”.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús (20 %-os)
  • 70 dkg szarvacska tészta
  • 1 fej hagyma
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 kávéskanál szárított oregánó
  • 1/3 kávéskanál rozmaring
  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1,5 dl víz + 1,4 liter víz
  • 1,4 teáskanál só
  • olaj a tepsi kikenéséhez
  • kb. 25 dkg krémes tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl  (12 %-os)
  • kb. 20 dkg trappista sajt reszelve.

Ezt az ételt is egy nagyobb zepter edényben kezdtem főzni. A sütés szabálya szerint, vízpróbáig melegítettem a lábast, amikor a víz higanyszerűen szétfutott az edény alján, olaj nélkül beletettem az 1 kg darált húst, nagy lángon fehéredésig sütöttem. Utána következett a kockára vágott hagyma,    2 teáskanál ételízesítő, a többi fűszer: fokhagyma, kömény, oregánó, bazsalikom, rozmaring, végül a fűszerpaprika (teljesen csípmentes), jól összekevertem, és felöntöttem 1,5 dl vízzel, majd fedő alatt takarék lángon pároltam kb. 12-15 percig. Közben a sütőt 200 fokra bekapcsoltam, hogy melegedjen. Ekkor felöntöttem 1,4 liter forró vízzel, beleraktam 1 egész és majdnem egy fél teáskanál sót, amikor a víz felforrt, hozzáraktam a tésztát. Forrás után 7-8 percig főztem.  Utána  kiolajozott nagy méretű tepsibe öntöttem a húsos masszát, majd a krémes tehéntúróba beleütöttem 2 tojást, picit megsóztam és összemixeltem, ezzel a túrós – tojásos masszával megöntöztem a húsos tésztát. A tetejére símítottam a nagy pohár 12 %-os tejfölt, és durvára reszelt sajttal megszórtam. Szép pirosra sütöttem. Mindenkinek ízlett.

rakott tészta 001

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress