szeretek főzni

2010. szeptember 5. vasárnap

Marhahúsleves

Kategória: levesek — Címke: — hzias @ 14:30

Tegnap több marhahúst vettem, úgyhogy ma abból készült a leves, “mellékesen” pedig még egy kis “vadas” marhahúsom is lett. A család többsége  még mindíg a bográcsos pörkölt mellett voksolt, ami nem csoda, mert már tegnap is elképesztően  finom volt. A marhahúsleves hozzávalói:

  • kb. 1 kg marha lapocka
  • 1 nagy hagyma
  • 5 közepes sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyem gyökér
  • 1 nagy zellergumó kb. 1/3-a
  • 1 darabka zöldpaprika
  • néhány szál zeller és petrezselyemzöld
  • 3 teáskanál ételízesítő
  • kevés őrölt bors
  • kb. 2,5 liter + 1 liter víz
  • 2 db húsleveskocka
  • 13 dkg 10 tojásos csigatészta, vagy cérnametélt

A lapockát megtisztítottam minden hártyától, zsírtól és egyéb csúnyaságoktól, egészben megmostam, majd kb. 1,5 cm-es szeletekre vágtam, rostjaira merőlegesen. Megtisztítottam a zöldségeket, hagymát. Az 5,8 literes fazékba beleraktam a kis kosarat, bele hússzeleteket, majd az egészben hagyott hagymát, az öt répából hármat egészben, kettőt pedig kb 2 cm-es darabokra vágva, a petrezselyemgyökérnek a vékonyabb végét ugyancsak 2-3 cm-es darabokra vágtam, a vastagabbik felét pedig egészben hagytam, úgy raktam bele. A zellergumónak is a felét daraboltam apróra, felét csak ketté vágtam. Már csak a paprikadarabka, zeller és petrezselyem zöldje kellett bele, aztán felönntöttem kb. 2,5 liter vízzel (fazék oldalán látható jelölésig), beleraktam a szitált ételízesítőt, kevés őrölt borsot, a fazék peremét szárazra töröltem, a gyorsfőző fedővel lezártam, legnagyobb  (9)fokozatra forrni tettem. A gyorsfőző szelep kiugrása után, amikor a termosztát mutatója a zöld mező feléig ért, takarékra vettem a tűzhelyet, (2) és fél óráig főztem. Ekkor visszahűtöttem a fazekat (hideg vízbe állítással), majd amikor a szelep visszaesett, kinyitottam a fazekat, a zöldeket és paprika darabot kidobtam belőle (ezekre csapódott ki a hab), a főzőkosarat kiemeltem, a zöldségeket és a húst kiszedtem. Közben egy másik fazékban felforraltam 1 liter vizet 2 db húsleves kockával és a csigatésztát abban kifőztem. A marhahúslevest rászűrtem, majd a darabolt zöldségeket is hozzáadtam, és 2-3 szelet húst is apróbb darabokra vágva. Mégegyszer felforraltam és azon forrón tálaltam. (Cérnametélttel jobban szeretem  a marhahúslevest, de az unokám miatt most csigatészta került bele.)

marhahusleves es vadas 002

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress