szeretek főzni

2010. szeptember 7. kedd

Bográcsgulyás (bográcsos mahapörköltből)

Kategória: burgonya, főtt húsok, levesek, zöldségek — Címke:, — hzias @ 12:39

Ma visszatértünk a szombati bográcsos marhapörkölthöz, olyan sok maradt, hogy még egy tartalmas, sűrű bográcsgulyás is kijött belőle. És mivel ilyen tartalmas étel után nem kell komolyabb második fogás, ezért az “csak” túrógombóc lett. A bográcsgulyás hozzávalói:

  • a maradék bográcsos marhapörkölt (kb. 1,5 liternyi)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 6 közepes krumpli
  • 1  nagy sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyem gyökér
  • 1 darab zellergumó
  • 1 vastag szelet zöldpaprika
  • 2,5 teáskanál ételízesítő,
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1,5 teáskanál fűszerpaprika
  • 5-6 dkg apró levestészta

A zöldség alapanyagokból egy hamisgulyást főzünk az alábbiak szerint: A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A krumplit, zöldséget, répát, zellert is megtisztítjuk, a krumplit és zellert kockákra, a zöldséget-répát karikákra, illetve ahol vastagabb félkarikákra vágjuk. A hagymát az olajjal dinsztelődni tesszük, amikor már üvegesedni kezd, rátesszük az összes többi darabolt zöldséget és a zöldpaprika darabot is, kissé megdinszteljük azt is, majd rátesszük az ételízesítőt, őrölt köményt, fűszer paprikát, jól átkeverjük és forró vízzel felöntjük. Forrás után, takarék lángon, fedő alatt puhára főzzük. Amikor a zöldségek puhák, belerakjuk az aprótésztát, és még legalább öt percig főzzük.  Közben a bográcsos pörkölt maradékát is felforraljuk. Amikor a pörkölt felforrt, a zöldséges - tésztás levet hozzáöntjük, még néhány percig forraljuk és tálalhatjuk ezt a sűrű, laktató és finom ”egytálételszerű” levest .

bogracsgulyas turogomboc 002

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress