szeretek főzni

2010. szeptember 11. szombat

Kacsaleves

Kategória: belsőségek/velő, főtt húsok, levesek — Címke:, — hzias @ 19:58

A fiaim egyik kedvenc étele a kacsa. Nem túl gyakran készítem, de ünnepi alkalmakkor amikor csak tehetem. Most hétvégi ebéd helyett vacsora készült belőle, mert nagyon sokáig tartott  megtisztítani, közben a család egyik fele elment a távolabb élő nagymamáért/dédmamáért, úgyhogy estebéd lett a kacsából. Vacsorára már heten-nyolcan ültük körül az asztalt, úgyhogy három kacsát tisztítottam és sütöttem-főztem meg. Így is  csak hat-hat értékes húsdarab maradt (6 comb,  6 mellfilé és 6 szárny), mert a nagyfiúk a mamára való várakozásban már megették a kacsák sült farát-hátát. (Érdemes combokat, melleket is sütni? kérdeztem tőlük, de azt válaszolták, hogy a far és hát a  legjobb részek!) Ezekben a kacsákban benne volt kis zacskóban a máj-zúza-szív és nyak, úgyhogy a májból  májgaluskát is készítettem, illetve a többi aprólékból és a mellcsontokból kacsalevest  főztem, a nagyobb bőröket feldarabolva külön kisütöttem serpenyőben, a “vastagját” pedig a sütőben.

A kacsaleves hozzávalói:

  • 3 kacsa nyaka, szíve, zúzája, mellcsontja
  • 3 db közepes répa
  • 2 db közepes petrezselyemgyökér
  • 1/2 zellergumó
  • 1 zöldpaprika (nem csípős)
  • 1 fej hagyma
  • néhány levél zeller és petrezselyemzöld
  • 3 liter víz
  • 3 teáskanál szitált ételízesítő
  • szórásnyi őrölt bors
  • 1 liter víz
  • 2 Hühnersuppe húsleveskocka
  • 20 dkg csigatészta

a kacsamájgombóc hozzávalói:

  • 3 kacsa mája
  • 1 nagyobbacska tojás
  • 1 csapott teáskanál teljes (szitálatlan) ételzesítő
  • kevés őrölt bors
  • jó  szórásnyi szárított petrezselyem
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál ételízesítő

A megtisztított, összevágott kacsahúst hideg vízzel feltesszük főni. Amikor felforr, lehabozzuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret és zellert megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, a hagymát és a zöldpaprikát egészben hagyjuk. A lehabozott levesbe belerakjuk a zöldségeket, az ételízesítőt, kevés őrölt borsot, és fedő alatt, lassú tűznél puhára főzzük. Nagyobb edényben a húsleves kockát felforraljuk 1 liter vízben, és a tésztát kifőzzük benne, majd a kész levesből kiszedjük a húsokat, zöldségeket és a levest egy finom szűrőn a megfőtt tésztához szűrjük (hiába haboztam le a levest, mégis barnás “uszadék” maradt benne, de a szűréssel megtisztult). Forrón tálaljuk. 

A májgaluskához a májakat elkaparjuk, hozzáadunk 1 tojást, ételízesítőt, borsot, petrezselyemzöldet, majd legvégül a zsemlemorzsát. Letakarva hűtőben tároljuk a kifőzésig. (Nekem 2-3 órát biztos állt.) 1 liter vízben 1 teáskanál szitált ételízesítőt feloldottam, és abba szaggattam a májgaluskákat. Tizenöt percig főztem legalább, aztán a főzőlében hagytam fedő alatt. Egy szűrőkanállal a kacsalevesébe szedett mindenki aki kért belőle. Most nem lett kemény és az íze is nagyon jó volt. Mindenkinek ízlett.

kacsavacsi 001

A kisunokámnak továbbra is a csigatészta a kedvence, úgyhogy a kedvéért  készült megint azzal a leves.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress