szeretek főzni

2010. szeptember 19. vasárnap

“Resztelt” csibemáj

Kategória: belsőségek/velő — Címke: — hzias @ 11:16

A tegnapi nap teljesen letaglózott, nagyon szomorú voltam délután, amikor az édes kis unokám elment. Szerencsére maradt egy csomó fénykép és a nagypapi filmezett is kicsit, úgyhogy vissza tudjuk idézni a szép perceket.  Tegnap azért a nagy elkeseredés ellenére főztem “búcsúebédet”, amíg a nagypapi elvitte sétálni és villamosozni a mi kis drágánkat. A menyem egyik kedvenc étele a töltött paprika,  (lett néhány húsgombóc is)

2010.09.18.szombati 002

 úgyhogy az ő kedvére azt főztem,  de volt még “pipileves” csigatésztával, mert azt az unokám nagyon szereti, illetve resztelt csibemáj törtkrumplival, mert azt a nagypapi szereti, a nagyfiúk kedvére meg tepsis fasírt, (erről nem készült kép)  szintén törtkrumplival (A  fasírtmasszát vékonyan kiolajozott tepsibe “beletapicsoltam”, 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt szép pirosra sült, úgy vágtam, mint a sütit). Igyekeztem mindenki kedvére főzni. Most annyi ételünk van, hogy ma nem kell főznöm, csak elővenni a múlt heti  és a tegnapi “maradékokat”.  A tegnap készített ételek  többségének leírása szerepel már a bejegyzések között, csak a resztelt csibemájé nem, azt a következőképpen készítettem:

Hozzávalók 2-4 személyre:

  • 50-60 dkg csibemáj
  • 2-3 fej hagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1-2 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál ételízesítő vagy só

 A májakat megtisztítjuk minden zsiradéktól, inaktól, erektől, eseteleges epemaradványoktól (ahol zöldes elszíneződés van a májon, azt vágjuk ki), és csíkokra vágjuk.  (Volt egy fél kilós csibemáj csomagom, + 2 csirke levescsomagból is kivettem a májat és azt is ehhez használtam fel.)     A hagymát  is  megtisztítjuk, apróra feldaraboljuk, az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a májcsíkokat. Amikor a máj elveszíti vörösesbarnás színét, még süssük  kb. 3-4 percig  (én próbadarabot szoktam kivenni, ha kettévágva már nem szivárog vér a májból, akkor jó), de vigyázzunk ne süssük túl, mert akkor kemény lesz. Közben szórjuk meg őrölt borssal ízlés szerint. Amikor kész, szórjuk meg az ételízesítővel vagy sóval, és azon forrón tálaljuk. Mi törtkrumplival ettük tegnap (főtt krumpli egy kis margarinnal összetörve), meg kovászos uborkával, de akár kenyérrel “kitunkolva” is nagyon finom.

2010.09.18.szombati 005

2 hozzászólás

  1. Kedves hzias!
    Nem tudom mi a rendes neved, ez a hzias nekem eléggé fura. No mindegy.
    Csodálom az energiád, hogy ennyi mindent tudsz főzni a családnak. Szerintem órákig ki sem mozdulsz a konyhából. No de talán most, hogy a fiatalok elmentek, egy kicsit nyugisabb idő következik, aminek Te biztosan nem örülsz.
    Mindenesetre gratulálok a receptjeidhez, s az igényes fotókhoz, amiket én nagyon irigylek, merthogy én digi kamera híján a mobil telefonommal készítem a képeket, ami azért még sem az igazi.
    Baráti üdvözlettel Hobbychef/Endre

    Hozzászólás Szerző: hobbychef — 2010. szeptember 19. vasárnap @ 18:32

  2. hzias

    Kedves Hobbychef/Endre! A “hzias” felhasználónevet a KulinárisVilág-tól kaptam, én házias-t szerettem volna, utalva a házias ízekre. Tényleg elég sok időt töltök a konyhában, mert szeretek főzni azoknak akiket szeretek. Köszönöm a gratulációt, de szerintem az Ön által leírt receptek és az ételeiről készült képek is csodálatra méltók, még ha “csak” mobiltelefonnal készültek is. Üdvözlettel: hzias/Mari

    Hozzászólás Szerző: hzias — 2010. szeptember 19. vasárnap @ 19:37

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress