szeretek főzni

2010. szeptember 24. péntek

Pacalpörkölt

Kategória: belsőségek/velő, pörköltek — Címke: — hzias @ 21:23

Nagyfiamnak ma van a születésnapja. Erre az alkalomra több olyan ételt készítettem, amit nagyon szeret. Az egyiket  már elég régen kéri, hogy főzzünk, de csak most adódott alkalom rá. Ez az étel a pacal. A családban csak ketten szeretjük, ő, meg én, szerencsére a barátnője is szereti, így hárman pacaloztunk. A többiekre is gondolnom kellett, ezért egy kis csirkepörköltet is készítettem, tésztával. A pacalhoz sós krumplit és ecetes uborkát kínáltam.

A pacal hozzávalói:

  • 2 kg gyorsfagyasztott csíkozott konyhakész pacal
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 1 cseresznyepaprika
  • 1  teáskanál szitált ételízesítő
  • 1 teáskanál csípős piros arany
  • 1 teáskanál paradicsom sűrítmény
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2,5 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 4 teáskanál fűszerpaprika
  • 3-4 kanál olaj
  • 3-4 deci víz
  • pici só

A pacalpörkölt a  - körömpörkölthöz hasonlóan –  csak hagyományos módon főzhető zepter edényben is, ezt sem kezdhetjük a sütés szabályai szerint. Gyorsfőző fedővel is hosszú ideig kell főzni, hogy jól megpuhuljon.

A hagymát  és a zöldpaprikát apró kockára vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. Rárakjuk a megtisztított, apróbbra vágott, több lében átmosott és jól lecsepegtetett pacalt. (A pacalt tejesen szétszedtem, átnéztem, a csúnya részeket és felesleges zsiradékot levágtam, a hosszú, vagy nagyobb darabokat egyenletes kisebb darabokra vágtam.) Jól elkeverjük, rárakjuk a fűszereket: piros aranyat, sűrített paradicsomot, (vigyázzunk, mert a piros arany és a sűrített paradicsom is sózott) ételízesítőt, őrölt köményt, fokhagyma granulátumot, fűszer paprikát, cseresznyepaprikát és felöntjük 3-4 dl vízzel. Zepter edényben a pöcök kiugrása után lassú tűzön 1 órán át főztem és a lábasban hagytam a gyorsfőző fedő alatt tálalásig. Ha kell, tálalás előtt utánasózhatjuk.  Sós vízben főtt krumplival, és savanyúsággal adtam asztalra.

9.24. vacsi 002

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress