szeretek főzni

2010. szeptember 28. kedd

Húsos rakott karfiol (tk)

Kategória: pörköltek, rakott, rizs, zöldségek — Címke:, — hzias @ 18:48

Délután még ettünk egy kevés krumplis tésztát “uzsonnára”, vacsorára pedig az eredeti tervek szerint húsos rakott karfiolt készítettem. Ha nem vacsora lenne, a várakozási idő 4 óra lenne utána.

rakott karfiol husis 005

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej karfiol
  • pici olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1-1,5 dl víz
  • 2 pohár tejföl
  • 3 tojás
  • 1/2 teáskanál szitált ételízesítő
  • 1 főzőtasak paraboiled rizs + kb 2,5 dl forró víz (ha  nem diétázunk)

A tepsit kiolajozzuk egy-másfél kanálnyi olajjal, beleterítjük a (déli) levesben megfőzött karfiolrózsákat. A zepter sütés szabályai szerint vízpróbáig melegítünk egy serpenyőt, amikor a belefröcskölt víz szétfut, mint a higany, beletesszük a darált húst (olaj nélkül), szétterítjük, amikor elválik az edény aljától, nagy lángon kevergetve fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a sót, őrölt köményt, fokhagyma granulátumot, végül a fűszer paprikát, pároljuk pár pillanatig, majd 1-1,5 dl vizet aláöntve, fedő alatt, a tüzet mérsékelve pároljuk 10-15 percig.   Ha nem kell diétázni, rizst is rakhatunk a pörkölthöz, ekkor kb. 2,5 dl forró vizet öntsünk még hozzá, hogy a rizsszemeknek legyen mit felszívni. Ha megfőtt a rizs, kóstoljuk meg,  szükség szerint  ízesítsük utána sóval vagy ételízesítővel. (Ha nem zepterben főzünk, rövid lével készítsünk pörköltet a darált húsból, lehetőleg a végén forraljuk el teljesen a levét.) Amikor a levét elforrta, a tepsiben szétterített karfiolra kanalazzuk, hogy mindenhová jusson. Kissé “megdöfködjük”, hogy a husi lemenjen a karfol közé. Ekkor fél pohár tejfölt összeturmixolunk 3 tojással és 1/2 teáskanál szitált ételízesítővel, ezzel a “habarékkal” meglocsoljuk a husis karfiolt. Végül a maradék 1,5 pohár tejfölt a tetejére símítjuk, és 190-200 fokos sütőben pirosra sütjük.  Ebben a változatban nincs hozzáadott szénhidrát (sem liszt, sem rizs), fehérjés ételnek számít, de mert hús van benne, hosszabb a várakozási idő.

rakott karfiol husis 009

(A tányéron ahogy megcsillan a lámpa fénye az étel felett, olyan, mintha az “Angyal” jele lenne.)

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress