szeretek főzni

2010. október 8. péntek

“Öreg”

Kategória: burgonya, saláta, tészták, zöldségek — Címke:, , — hzias @ 12:15

Úgy tűnik tegnap nemcsak a szomorúság, hanem egy kis nátha is tanyát vert bennem. A torkom úgy fáj, mintha szögesdrótot nyeltem volna, az orrom hol eldugul, hol meg csomagszámra használom  a papírzsepit. Remélem azért gyorsan túlleszek rajta. Édes párom reggel hagyott egy kicsit tovább pihenni, mire fölébredtem már elment, úgyhogy ma nem készítettem gyümölcssalátát, egyszerűen megettem egy banánt. Aztán megfázás elleni gyógyszert vettem be. Nem volt kedvem bonyolult főzéshez, ezért egy “kis” öreget főztem citromlével készült vegyes salátával.  Ezt az ételt férjem családjánál ettem életemben először, amikor Rózsi mama ilyet főzött. De mert a pirított tésztás dolgokat mindig is kedveltem, ezt is egyből megszerettem. Annyit változtattam rajta, hogy tojás nélküli tésztával főztem. A krumplipucolásba meg úgy belefeledkeztem ma, hogy az majdnem egy kicsit sok lett.

az Öreg hozzávalói:

  • 5-6 evőkanál olaj
  • 50 dkg  tészta (tojás nélküli fodros nagykocka)
  • tisztítva  kb. 1,4 kg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi piros arany
  • 1 teáskanálnyi paradicsom sűrítmény
  • 2 teáskanálnyi só
  • 4 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • 3 liter forró víz
  • 1 csípős paprika karikára szelve
  • 1 szál csabai kolbász

A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát apróra, a csípős paprikát karikára szeljük. A kolbászt lebőrözés után kb. 2 cm-es darabokra. Egy nagy lábasban a felforrósított olajon a tésztát gyakran megkeverve jó sötétre pirítjuk, de vigyázzunk ne égjen meg!! (Azért kell sötétre, mert a főzés során világosodik). Amikor már elég pirult, félrehúzzuk, rárakjuk a kockára vágott hagymát,  a felaprózott fokhagymát és a krumplit. Jól elkeverjük, rárakjuk a piros aranyat és sűrített paradicosmot is, majd a fűszerpaprikát, újra elkeverjük és felöntjük 3 liter forró vízzel. Visszarakjuk a  tűzre, belerakjuk a sót és fedő alatt szép csendesen puhára főzzük. Mikor már majdnem jó, hozzáadjuk a szeletelt csípős paprikát és a kolbászt, jól belekeverjük, és még 5-7 percig főzzük, majd tálaljuk.

oreg 003

Amíg az ”öregünk” fő, elkészítjük a salátát. 1/4 fej káposztát,  1/2 kígyóuborkát, 1 piros húsú paprikát, 1 paradicsomot, néhány karika csípős paprikát, és egy kisebb fej hagymát (vékonyra szelve, kistányéron 1,5 percig mikrózva  800-1000 Watton, majd hideg vízzel leöblítve) felszeletelve tálban összekeverünk, 1 nagy citrom kifacsart levéből, 1 csapott teáskanál sóból, 1-2 kanál olajból készült öntettel. Néhány perc állás után fogyasztható.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress