szeretek főzni

2010. október 17. vasárnap

Galambleves

Kategória: levesek — Címke: — hzias @ 13:55

Úgy tűnik, túl vagyok a tegnapi nap nehézségein, némi lázcsillapító,  a finom kaszás levesem, meg utána egy gyógyító délutáni alvás és már az esti órákban is sokkal jobban éreztem magam. Ma reggelre pedig, mintha megújultam volna. A fiúk megint horgásznak, kihasználják a lehetőséget a tél beköszöntéig, úgyhogy apócával megint kettesben ebédeltünk, de valami olyan finomat, amit ritkán eszünk. Apukám nagy galambász, de  ritkán azért Anyukámmal vállvetve megritkítják az állományt. Ilyenkor annyi galambot  ”áldozank fel” a család étvágya kedvéért, hogy mindenkinek jusson belőle. Mi most 4 szép egész galambot kaptunk, szépen megtisztítva, kibelezve, persze a hasznos belsőségekkel együtt (máj, szív, zúza), csak annyi dolgunk volt vele, hogy elhozzuk, megfőzzem-süssem és megegyük.  És mellékeltek még egy zsák krumplit is, hogy biztos éhen ne haljunk.  Köszönet érte drága Szüleimnek. A galambokat először levesben megfőztem, mert Anyukám szólt, hogy ezek már nem fiók galambok, így az nem jöhetett szóba, hogy töltött galamb legyen belőlük. Levesben megfőzve, utána párizsiasan megsütve viszont mennyei étel lett belőlük. Most ebédre viszont csak annyit sütöttem meg, amit férjemmel megettünk, a fiúknak is majd frissen sütöm meg a húsokat és a krumplit is, amikor horgászás után, biztosan jól átfázva hazaérnek. Ehetnek jó forró galamblevest és frissen sült húsokat.

A galambleves hozzávalói:

  • 4 egész galamb, belőségeivel együtt
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 1/2 zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab zöldpaprika
  • zeller és petrezselyem zöld
  • 2,4 liter víz
  • 2 teáskanál szitált ételízesítő
  • kevés őrölt bors
  • 1 liter víz
  • 2 db ”hühnersuppe” húsleveskocka
  • 10 dkg 8 tojásos eperszalag levestészta

Az egész galambokat megmostam, és hosszában kettévágtam. A hátából kiszedtem a tüdőt (nem szeretem, ha benne marad). A májakról leszedtem a hártyát, a zúzákat is kettévágtam, a szívekről is levágtam a kilógó ereket. Az elfelezett galambokat, és a belsőségeket  a kisebb főzőkosárral raktam az 5,8 literes zepter edénybe, hogy könnyebben ki tudjam szedni, ha megfőtt. Ráraktam a megtisztított, keresztben kb. 3 cm-es darabokra vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, illetve a nagyobb darabokra vágott zellergumót. A megtisztított hagymát és a zöldpaprika darabot is beleraktam, meg a zeller és petrezselyem zöldet a tetején szétterítve. Megszórtam 2 teáskanál szitált ételízesítővel és kevés őrölt borssal, végül felöntöttem 2,4 liter vízzel. Az edény peremét szárazra töröltem és a gyorsfőző fedővel lezárva főni tettem. A pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után takarékra vettem (9-esről 3-asra) és 20 percig főztem a levest. Utána hideg vízbe állítottam és kiengedtem a gőzt.  A  zöldeket a fedő levétele után a rá kicsapódó habbal együtt kidobtam. Másik edényben 1 liter vizet forraltam 2 húsleves kockával és abban kifőztem az eperszalag tésztát, majd rászűrtem a  galamb levest. A húsokat és zöldségeket külön tányérban tálaltam, hogy ne törjenek össze. A levesem látszólag kissé zsírosabb maradt, pedig az átszűrés előtt egy csomó zsiradékot leszedtem a tetejéről (a férjem szerint egy csöppet sem volt zsíros, “csak” nagyon finom. A leveshez  hagytam mindenkinek egy fél galambot és a belsőségeket, a másik feleket a “párizsias” fogáshoz használtam fel. Nagyon finom “gyógyleves”  lett!!

galamb 005

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress