szeretek főzni

2010. október 20. szerda

Csevap “mediterrán” sült zöldségekkel (tk)

Kategória: zöldségek — Címke:, — hzias @ 18:39

Az estéhez közeledvén ki kellett találnom, hogy mi legyen a darálthúsból. Aztán kiötlöttük, legyen csevap, “mediterrán” sült zöldségekkel. A csevap leírása is megvan már egy régebbi bejegyzésemben, egy icipicit változtattam rajta (az egyik kanál só helyett szitált ételízesítőt raktam bele).

A csevap hozzávalói:

  • 1 kg darálthús (a legegyszerűbben beszerezhető, sertés)
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szitált ételízesítő
  • 1 púpos kávéskanál őrölt bors

A darálthúshoz nagyon finomra (szinte pépesre) reszeltem a vöröshagymát, adtam hozzá sót, ételízesítőt és borsot, aztán jól összecsumiszoltam, hogy minden fűszer jól elkeveredjen a hússal. Hagytam pihenni, amíg  állt, a sült zöldség hozzávalóit megmostam, és összevágtam. Amikor már a zöldségem sült, nekiláttam a csevapok megformálásának. Egyenlő kis rudakat formáltam belőlük, aztán egy felforrósított teflonserpenyőben szépen körülsütöttem minden oldalukat, aztán alufóliával kibélelt tepsire szedtem, és adtam a sütőben is még nekik  12-15 percet, hogy a belsejük is biztosan jól átsüljön (már írtam, hogy félek a baciktól, inkább legyen egy kicsit túsült, mint kicsit nyers). Most kicsit ducibbak és hosszabbak lettek mint a múltkor, ezért most csak 18 db csevap lett 1 kg darálthúsból, de vacsorára tökéletesen elegendő volt.

A mediterrán sült zöldségek hozzávalói:

  • 1 szép nagy feszes padlizsán
  • 3 se kicsi  se nagy cukkíni
  • 3 sárga paprika (tv)
  • 2 piros paprika
  • 3 csípős paprika magház felőli része
  • 3 paradicsom
  • 3 hagyma
  • 2 teáskanál szitált ételízesítő
  • kevés őrölt bors
  • olaj

Szerettem volna grillezett zöldségeket készíteni a csevaphoz, de olyan sok időbe telne, amíg annyi zöldséget meggrilleznék, hogy mind a négyünknek elég legyen, inkább a tepsiben sült változatot választottam. Amikor a mennyiség is számít, kénytelen az ember egyszerűsíteni…  Így tehát a  tepsit kiolajoztam kissé, és az összevágott zöldségeket egyenesen belerámoltam. A zöldségeket megmosás után felvágtam: a padlizsánt kisebb darabokra, a cukkínit nem túl vékony karikákra, a sárga és piros paprikákat  kb.3×3-as kockákra, a csípős paprikát szintén karikára. A paradicsomokat kettévágtam, csumájukat kivettem, azután azokat is vastagabb félszeletekre vágtam. A hagymákat négyfelé, aztán kb 1,5-2 cm-es darabokra. Amikor minden zöldség a tepsiben volt, megszórtam ételízesítővel, borssal, meglocsoltam egy kevés olajjal, és jól elkevertem a kezemmel. Aztán forró sütőbe tettem és addig sütöttem, míg a zöldségek színesedni kezdtek (közben isteni illatot árasztottak). Próbaként megszúrtam cukkínit, padlizsánt, hogy átsült-e. Amikor már jónak gondoltam kivettem és a kisült csevappal tálaltam. Ha nem eszünk hozzá krumplit vagy kenyeret, akkor ez az étel is testkontrollos. Akkor a várakozási idő (ha nem vacsira esszük) 4 óra.

A fiúk persze kaptak hozzá sültkrumplit, nyers paradicsom és lilahagyma karikákat, és ehettek hozzá ketchup-ot, és mustárt is. Nagyon ínycsiklandozó és a szemnek is kellemes vacsora sikeredett. Az egész család elégedetten ballagott el az asztaltól.

csevap sultzoldseggel 001

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress