szeretek főzni

2010. október 23. szombat

Sült oldalas, hurka-kolbász hagymás krumplival

Kategória: burgonya, sültek — Címke:, — hzias @ 17:23

Ma jó alaposan kirúgtunk a hámból, csupa disznósággal  ünnepeltünk. Sok finom pecsenyezsír sült ki  a  fűszeres husiból  és  hurka-kolbászból. És maga a “disznóság” is elég rendes adag lett. Húsimádó családom most el van látva rendesen.

disznosagok 005

Hozzávalók:

  • szép húsos oldalas
  • sütnivaló hurka
  • sütnivaló kolbász
  • a sertéssült fűszerem jó csípősre keverve
  • + fokhagyma granulátum
  • + őrölt kömény
  • 1-2 dl víz
  • krumpli
  •  só
  • kevés víz
  • kevés olaj
  • 1 fej  hagyma
  • tetszés szerinti savanyúság

Az oldalast még egészben megmossuk, aztán papírtörlővel leszárogatjuk, és a csontok között egyenletes darabokra vágjuk. Tepsibe sorban lerakjuk, megszórjuk sertéssült fűszerrel, (amit én még plusszban őrölt köménnyel és fokhagyma granulátummal még intenzívebbé tettem) a fűszert jól belemaszírozzuk a husiba, 1,5 – 2 dl vizet öntünk alá és lefóliázva (fényes fele legyen a hús felé) 180 fokos sütőben 1,5 óráig sütjük. Másik tepsibe rakjuk a mindkét oldalán  több helyen  megszurkált hurkát-kolbászt  és lefóliázás nélkül sütjük, a vastagságuktól függően 50-60 percig. Légkeveréses sütőben egyszerre süthetjük a két tepsi tartalmát (az egyiket a legalsó, a másikat a negyedik sínen), félidőben cseréljük meg a tepsiket, hogy mindkettőben egyformán süljön a “cucc”. Amint látjuk, az oldalasnak több idő kell. Amikor letelt a fólia alatti sütési idő, vegyük le a fóliát és süssük pirosra a húsokat. A zsiradékot mindkét tepsiből öntsük  le (pl. tiszta csavaros üvegbe, és kihűlés után hűtőben tároljuk). A pecsenyezsír jól felhasználható akár hideg sültek alá, kenyérre kenve, akár héjában főtt krumpli ízesítésére. De egy kis paprikával és paradicsommal akár önálló fogás is lehet a csiliporral meszórt zsíros kenyér… hmmm….. (na persze, csak ha éppen nem diétázunk).

Amíg a húsok sülnek, pucoljunk meg annyi krumplit, hogy elég legyen a családnak, és főzzük puhára kevés sóval ízesített vízben. Olajon megdinsztelt, őrölt borssal fűszerezett hagymával keverjük el a megfőtt krumplit. Tálaljuk a megsült húsokkal és savanyúsággal együtt. (Mi ettünk egy kis kenyeret is hozzá, mert kicsit zsírosnak találtuk. Utána egy pohár vörös bor és végünk volt….)

disznosagok 007

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress