szeretek főzni

2010. október 26. kedd

Húsos “rakott” kelbimbó

Kategória: zöldségek — Címke:, — hzias @ 17:43

Úgy gondoltam, ma finom vacsora készül a tegnapi bevásárlás  akciós “gyümölcseiből” és így is lett. Szép  kelbimbót  és darált sertéshúst sikerült vennem, mindkettőt akciós áron. Így  ma húsos “rakott” kelbimbó lett a vacsora tojásos-tejfölös habarással, tejföllel, sajttal.

Hozzávalók:

  • 2 csomag kelbimbó (2 kg) (tisztítás után kb. 1,5 kg maradt)
  • 1 liter forró víz
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • pici olaj
  • 1/2 kg darált sertéshús
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 12,5 dkg paraboiled rizs (1 főzőtasak)
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál csípős piros arany
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 4,5 dl forró víz
  • 1/2 pohár nagypoharas, 12 %-os tejföl
  • 3 egész nyers tojás
  • pici só
  • 1 pohár nagypoharas, 12 %-os tejföl
  • reszelt sajt

Először a kelbimbót tisztítsuk  meg, (külső, csúnya, sérült leveleit és a torzsa megbarnult részét vágjuk le) majd vágjuk ketté. Mossuk meg, és 1 liter forró vízben, 2 teáskanál ételízesítővel főzzük elő, kb. 10-15 percig. Hagyjuk egy kicsit a fűszeres vízben, aztán szűrjük le, öntsük vékonyan kiolajozott tepsibe. Ha ezzel megvagyunk, a hagymát vágjuk apróra, amíg a zepter edény forrósodik, majd zepter módszer szerint (amikor a vizet belespriccelve szétfut, mint a higany) szárazon öntsük bele a darálthúst, pirítsuk fehéredésig, majd tegyük hozzá az apróra vágott hagymát, ételízesítőt, fokhagyma granulátumot, őrölt köményt, piros aranyat, sűrített paradicsomot, pároljuk kissé,  tegyük rá a fűszerpaprikát, keverjük el, és öntsük fel 2 dl forró vízel. Főzzük néhány percig, majd öntsük bele a rizst, és  még 2,5 dl forró vizet. Takarékra állítva a tűzhelyet főzzük 15-20 percig, amíg a rizs minden folyadékot magába szív. Ezt a rizses pörköltet egyenletesen osszuk el az előfőzött  kelbimbó tetején, kicsit nyomkodjuk be közé is, majd 3 tojással, pici sóval és fél pohár nagypoharas tejföllel turmixoljunk habarékot, amit öntsünka pörköltes-rizses kelbimbóra. Símítsunk  a tetejére még egy nagy pohár tejfölt, kedvünk szerint szórjuk meg reszelt sajttal és süssük szép pirosra. Nagyon finom!!

rakott kelbimbó 001

rakott kelbimbó 003

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress