szeretek főzni

2010. október 27. szerda

Rántott karfiol, padlizsán és sült gomba (tk)

Kategória: bundázott, burgonya, gomba, zöldségek — Címke: — hzias @ 14:42

 A karfiolrózsákat és a padlizsánt testkontrollos panírba forgattam, ami annyiban különbözik a hagyományostól, hogy tojás helyett, olyan sűrűségű “vizes-lisztpép”-be kell forgatni a beízesített zöldségeket, amilyen a tojás lenne (tehát inkább folyadék, mint “pép”). A panírozás menete egyebekben nem változik, liszt – vizes-lisztpép – zsemlemorzsa. Az  itthonlévő gombám olyan apró, hogy nem volt kedvem panírozgatni, ezért egyszerű sült gombát készítettem belőle.

10.27.ebed 003

Hozzávalók:

  • 6 karfiolrózsa előfőzve
  • 1 db padlizsán
  • só, ételízesítő
  • liszt – kissé sózott vizes lisztpép – zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • 50 dkg apró csiperke gomba kalapja
  • 1 csapott teáskanál szitált ételízesítő
  • 1-2 evőkanál olaj
  • személyenként 2-3 közepes krumpli
  • olaj a sütéshez
  • pici só

Először a gombát tisztítottam meg, a kalapokról lehúztam a bőrt és kitörtem a tönkjét (a tönköket visszatettem a hűtőbe, valamire még biztosan jó lesz), azután a kalapokat egy tálban befűszereztem 1 csapott teáskanál szitált ételízesítővel, amitől egy kicsit kiadta a nedvét. A karfiolrózsákat  (miután meghűltek egy kicsit)  megsóztam kissé. A padlizsánt megmostam, végeit levágtam, és hosszában felszeleteltem (6 szelet lett). A két szélső szeletet, ami teljesen héjas volt, úgy megtisztítottam, hogy csak körben maradjon rajta egy kis héj, mint a közbenső szeleteknél, majd az összeset szitált ételízesítővel és sóval megszórva egy szitában a mosogatóba tettem, hogy kienedje a levét. Amíg ez megtörtént, először krumplit pucoltam, utána megsütöttem a gombát. Egy serpenyőben 1-2 evőkanál olajat hevítettem, majd a levétől lecsöpögtetett gombát  ráöntöttem, és pirítani kezdtem. Az alatta lévő nedvesség pillanatok alatt elpárolgott, úgyhogy  egy bő deci vizet kellett aláönteni, amivel szépen párolódott (fedő nélkül).  Amikor a vizet elforrta, zsírjára sütöttem, pirítottam még egy kicsit, aztán félretettem, míg a többi zöldség és a krumpli  is megsült. Két edényben forrósítottam olajat, a krumplisütő serpenyőmben, és egy kisebb átmérőjű magasabb falú edényben, hogy inkább magasan álljon az olaj, mint szétterüljön (ha magasabban éri az olaj a karfiolt, nem kell annyit forgatni). A krumplit  és a bepanírozott zöldségeket szép világosbarnára sütöttem, törlőpapírral kibélelt tálra szedtem, hogy a felesleges olaj leitatódjék. Amikor minden elkészült, gyorsan átforrósítottam a gombát is, és mindent frissen, forrón tálaltam. Nagyon finom, kiadós ebéd volt, 3 óra utána a várakozási idő. Most mindenki rohanhat tovább…

10.27.ebed 006

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress