szeretek főzni

2010. október 30. szombat

Mézes-fahéjas almásrétes

Kategória: gyümölcsök, sült tészták — Címke: — hzias @ 17:37

Olyan savanyú (jonatán) almát sikerült vennünk, hogy gyümölcssalátában képtelenek voltunk megenni. De hogy ez se menjen kárba, egy mézes-fahéjas-almás”rétest” találtam ki a felhasználására. Azért az idézőjel, mert nem rétestésztát használtam, hanem fagyasztott leveles tésztát.  Az almát meghámoztam,  a kedvenc nagylyukú reszelőmön lereszeltem, aztán mézzel és fahéjjal ízesítve zepter edényben elfőztem a levét (nem tettem alá folyadékot, csak azt főztem el, amit az alma engedett a méztől).  A legvégén raktam bele egy kis rétes lisztet (2 evőkanállal, biztos ami biztos), aztán kicsit hűlni hagytam. Addig mikróban egy kissé kiolvasztottam egy csomag leveles tésztát (90 Watton, kb 7 percig), aztán vékonyra kinyújtottam (nemcsak nyújtófával, hanem a kezemmel is, mert középen nem akart úgy nyúlni, mint a két szélén), utána hosszában  két részre osztottam. A még meleg fűszeres almát elosztottam a két tésztacsíkon, amit aztán összehúztam és jól összenyomkodtam. Óvatosan sütőlapra emeltem (kicsit girbe-gurba lett), és 180 fokra  melegített sütőben szép világosbarnára sütöttem, majd a még forró “rétesek” tetejét  megszórtam egy kevés porcukorral. Hűlni hagytam.

almasretes

Amikor már csak langyos volt, ferdén felszeleteltem. Ilyen lett:

almasretes2 002

Szerintem szép! És nemcsak szép, hanem őrülten finom is!! A férjemet sikerült megint lenyűgöznöm!!!

Hozzávalók:

  • kb. 2 kg  jonatán alma
  • 7 púpos evőkanál méz (ez egy régebbi, kissé kicukrosodott méz volt)
  • 4 púpos kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál rétes liszt
  • 1 csomag (50 dkg) fagyasztott leveles tészta
  • kevés porcukor a tetejére

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress