szeretek főzni

2010. november 1. hétfő

Szecsuáni csirke

Kategória: rizs — Címke:, — hzias @ 14:08

kinai 003

A kedvenc kínai ételünk a szecsuáni csirke. Csirkemell filéből készül és bizony ez is a tüzes ételek sorába tartozik. A Vörös Sárkány ízei című könyvből  idézem a hozzávalókat először, aztán amiből én készítettem:

  • 25 dkg csontozott, bőrözött csirkemell  / 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 db hegyes, erős zöldpaprika / 4 db csípős zöld és 1 db piros  lecsópaprika
  • 1 gerezd fokhagyma / 3 jó nagy gerezd fokhagyma
  • 2 db újhagyma  /5 db újhagyma
  • 1 kávéskanál szecsuáni bors / 1 kávéskanál őrölt bors
  • olaj a sütéshez /3-4 evőkanál olaj

A páchoz:

  • 1 evőkanál szójamártás  / 2 evőkanál szójamártás
  • 1 evőkanál száraz fehér bor  / 2 evőkanál félédes fehér bor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő  / 2 evőkanál étkezsi keményítő

Az ízesítéshez:

  • 1 teáskanál chilimártás  /  2 evőkanál csiliszósz
  • 1 evőkanál száraz fehér bor  /  kb. 3 evőkanál félédes bor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő  /  2 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál szójamártás  /5-6 evőkanál szójaszósz, kevés só

A csirkemell filét vékony csíkokra szeljük, rátesszük a pác anyagait, szójaszószt, bort, keményítőt, jól elkeverjük és  legalább 25 percig pácoljuk. Amíg pácolódik kb. 5 cm hosszú vékony csíkokra vágjuk a paprikákat, zöldhagymát, apróra vagdaljuk a fokhagymát. A felforrósított olajba beletesszük az őrölt borsot, majd a pácolt húst. (a fenti páctól szinte 1-2 perc alatt “szétrobban” a hús, mire kifehéredik, már vajpuha lesz). A husit pirítás után kiszedjük egy tiszta tányérra, és félretesszük. A visszamaradt olajban 2-3 perc alatt megpirítjuk a csíkokra vágott zöldségeket   (paprikákat és zöldhagymát), rárakjuk az apróra vagdalt fokhagymát, majd a húst visszarakjuk rátesszük az ízesítőket összeforraljuk és forrón tálaljuk. Körete sós vízben főzött rizs. (Én a fenti mennyiségű húshoz 2 csomag (25 dkg) kis  főzőtasakos rizst főztem meg 1 liter vízben, melybe egy nagy teáskanál sót tettem. A végén a vizet leöntöttem róla, a zacskókat felvágtam, és a rizst tálra tettem.) Másik tálon tálaltam a húst (fenti kép).  Mindenki annyit szed  a rizsből is és a húsból a tálkájába, amennyit kér. Önthetünk rá még pár csepp szójaszószt vagy csiliszószt ízlés szerint.  Pálcikával vagy villával is fogyasztható.

kinai 006

A szecsuáni csirke sütési ideje alig néhány perc. A kínai konyhára jellemzően az előkészítés (a vékony csíkokra vágás)  a hosszadalmasabb folyamat. De megéri vele “bíbelődni”, mert a végeredmény fenomenális!!

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress