szeretek főzni

2010. november 1. hétfő

Zöldséges tésztaleves “egy kicsit másként”

Kategória: gomba, levesek, tészták, zöldségek — Címke: — hzias @ 14:08

Ma a nemzetközi konyha vizeire eveztem, mégpedig egy tőlünk földrajzilag és ízvilágában is elég távloli helyre, Kínába.  A kínai konyhával még a kilencvenes évek elején ismerkedtem meg úgy, hogy addig soha nem ettem kínai ételt. Egy könyvvásáron viszont érdekesnek tűnő könyveket találtam, az Ezerízű Kína című könyvet (írója Terebess Gábor, a Helikon Kiadó kiadásában jelent meg, 1986-ban), illetve A Vörös Sárkány ízei című könyvet (írói Zhao Yi és Kassai György, a TexTura Kiadó kiadásában 1990-ben jelent meg). Nagyon érdekesnek találtam mindkét könyvet, az Ezerízű Kína egy kultúr- és kínai gasztronómia történeti könyv, nemcsak recepteket tartalmaz, de sok más érdekességet is a kínai kultúráról, szokásokról, az ősidőktől napjainkig, a szegények konyhájától a császári lakomákig. A Vörös Sárkány ízei című könyv egy a nyolcvanas évek elején Budapesten nyílt étterem, a Vörös Sárkány  étterem receptjeit mutatja be aránylag egyszerűen, úgy gondoltam, ezekkel az anyagokkal és technológiával én is megpróbálkozhatok. Jellemző erre az időszakra, hogy első próbálkozásomhoz vidéki lévén (szegedi) nem sikerült szójaszószt beszereznem, de találtam helyette szójaszószt is tartamazó “Worcestershire sauce”-t (vorcseszter szószt/persze lehet, hogy nem így kell kiejteni), azzal próbáltam ki az első “kínai” ételünket, ami legnagyobb meglepetésemre nagyon ízlett a családnak. Aztán később már szójaszószt is sikerült beszerezni, sőt egyéb különleges szószokat. Aztán letisztultak a próbálkozások, és családom egyöntetű véleménye alapján egyféle étel maradt a csupa nagybetűs KÍNAI: a SZECSUÁNI CSIRKE. Egy ideje tudom, ha kínait “rendelnek” akkor azt kérnek. Ilyenkor nem szoktam levest főzni, bár a Won-ton levest szívesen kipróbálnám. Ma, ahogy lapozgattam a könyvet, eszembe jutott, hogy valami kínaira  emlékeztető ízvilágú  levest csak kellene készíteni, hát ezt a zöldséges tésztalevest dobtam össze, ”kicsit másként”.  

Hozzávalók:

  • 2 liter forró víz
  • 4 db hühnersuppe tyúkhúsleveskocka
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1/2 petrezselyemgyökér
  • 1/4 zellergumó
  • néhány szelet vöröshagyma
  • 1 nagyobb gomba (kb 6-7 cm átmérőjű)
  • őrölt bors
  • csilipor
  • fokhagyma granulátum
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 7 dkg tészta (8 tojásos cérnácska)

A húsleveskockát felforraltam a vízben, és beleraktam a tisztított összedarabolt zöldségeket. A darabolás módján azonban változtattam: nem karikára vágtam a zöldségeket, hanem hosszában vékony csíkokra, utána trapéz alakra. A zöldséges levest ízesítettem szójaszósszal, fokhagyma granulátummal, őrölt borssal és csiliporral, majd amikor a zöldségek már majdnem puhák voltak, belefőztem a tésztát. Gyorsan elkészült, és nagyon finom tüzes leves lett. Sajnos kínai porcelán tálkánk  és kanalunk nincs, ezért kis tálkában kínáltam a levest rendes kanállal. (Így is megettük)

kinai 001

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress