szeretek főzni

2010. november 5. péntek

Tojásos gomba / Bazsalikom

Kategória: gomba, tojásos ételek — Címke:, — hzias @ 15:07

Egyszerűségében is nagyszerű étel a tojásos gomba: kevés tojás sok gombán.  Mint már többször is megírtam, minden formájában imádom a gombát, ezért szinte minden héten veszek, hol többet, hol kevesebbet, többnyire csiperkét, néha laskát, de tavasszal a fiam által gyűjtött gombát is megettük, persze csak ellenőrzés után. Most tojásos gombát készítettem 5 nagy fej csiperkéből, aminek a kalapjáról lehúztam a bőrt, és a tönkjének végéből levágtam egy kicsit, aztán felszeleteltem. Olajon megdinszteltem egy kisebb fej apróra vagdalt hagymát, aztán rátettem a szeletelt gombát, kevés szitált ételízesítőt, jó sok őrölt borsot, és hagytam, hogy jól lepiruljon. Aztán beletépkedtem jó néhány levél friss bazsalikomot. 2 tojást elhabartam kevés sóval, és az  illatos bazsalikomos-borsos gombára öntöttem, elkevertem, és mert szinte abban a pillanatban megsült, már  le  is vettem a tűzről. Isteni volt.

tojasos gomba 002

Mostanában teljesen beleszerelmesedtem a bazsalikomba! Olyan illatos fűszeres  növény, hogy mindenkinek az ablakában kellene lennie egy cseréppel. Imádom a finom, szinte  parfűmös  illatát. A múltkor, mikor halat pucoltam, hát a kezem nem volt éppen jószagú, hiába a többszöri kézmosás. Letéptem egy bazsalikomlevelet és morzsolgattam kicsit az ujjaim között, és a halszagnak nyoma sem maradt, a helyét ez a finom illat vette át. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy tarson otthon friss bazsalikomot.

bazsalikom 001

Az én kis “megtépázott”, mégis gyönyörű, őszi napsütésben fürdő  bazsalikomom, és mellette a szegény beteges fodros petrezselymem. Tudna valaki segíteni, miért pusztul el mindíg a petrezselyem az ablakomban? Amikor megveszem  gyönyörű, néhány nap elteltével sárgulni kezd, aztán teljesen megadja magát. Ez már a harmadik próbálkozásom, az első kettő a kukában végezte. Próbálom úgy öntözni, hogy ki se száradjon és túlöntözve se legyen, de minden próbálkozásom hiábavalónak tűnik.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress