szeretek főzni

2010. november 7. vasárnap

Töltött kacsa hagymás krumplival, savanyúsággal

Kategória: belsőségek/velő, burgonya, sültek — Címke:, — hzias @ 17:58

Egy áruházlánc szombati akciós kínálatából vásároltam tegnap két fagyasztott kacsát. A mai vacsoránk ezekből készült. A szórólapon ajánlás is volt: “tölteni kiváló”, ez adott ötletet, töltött kacsa lett  a mai vacsora. Arra gondoltam, ezzel kiváltom a Márton napi libát, mert a liba szerintem olyan drága, hogy elképesztő. (Most a két kacsát 1000 forinttal olcsóbban tudtam megvenni, ami azért nem elhanyagolható!!  Tudom, a kacsa nem liba, de most szemet hunyhatunk e kis “csekélység” felett.) Tiszta mázli, hogy ma nem kellett délre főznöm, mert rettenetesen kotús volt ez  a két kis gyönyörűség, de kb. másfél órai csipkedés után, megtisztulva várták további sorsukat. Mint előző bejegyzésemben már megírtam, a kacsaaprólékokból jó kis levest főztem, amivel felturbóztam a tegnapi csirkelevest. A kacsamájat viszont félretettem a töltelékbe. A töltött kacsa hozzávalói:

  • 2 db pecsenye kacsa
  • só a kacsák besózásához
  • kb 15-20 dkg kenyér (áztatás nélkül ennyi)
  • víz az áztatáshoz
  • 1 tojás
  • 2 kacsa mája (sajnos az én két kacsámban csak másfél volt!!)
  • 1,5-2 teáskanál ételízesítő
  • 1 kávéskanál bors
  • 2 teáskanál szárított petrezselyemzöld

A megtisztított kacsákat jól megmossuk, aztán hagyjuk lecsöpögni. Kívül-belül besózzuk és félretesszük, amíg a töltelék elkészül. Először a kenyeret megáztatjuk, amíg ázik egészen apró kockákra vágjuk a májakat. Ezután a kenyeret kicsavarjuk. Egy tálat mérlegre teszünk, belerakjuk a kicsavart kenyeret, az apróra vágott májat, 1 egész nyers tojást, megmérjük az eddigi alapanyagokat. Nekem 83 dkg volt az alapmassza súlya, másfél-két  fehér műanyag kanál teljes ételízesítőt raktam hozzá, egy jó púpos kávéskanál borsot, 2 teáskanál szárított petrezselyemzöldet, kézzel jól összedolgoztam, aztán egy kanál segítségével  beletöltöttem a kacsák besózott hasüregébe. Két hústűvel összetűztem mindkét kacsát, aztán a tűzött részt letakartam a kacsák megtisztított nyakbőrével. Sütőzacskóba raktam mindkettőt, és 180 fokra állított sütőbe toltam.

toltott kacsa 001

Röpke két óra  a sütőben,  utána felvágtam a zacskókat és szépen megpirítottam a kacsákat.

toltott kacsa 002

 (A nyakbőre olyan a hasán mint egy ágyékkötő, de jó ropogósra sült.) Hagymás krumplival, céklával és ecetes almapaprikával került a tányérokra és a pocakokba.toltott kacsa 004

Kénytelen vagyok kritikát is gyakorolni a mai főztömmel kapcsolatban. A töltelékkel elégedetlen voltam… Mi a tölteléket is átsültebben szeretjük, ezért csak azt ettük meg vacsorakor, ami közvetlenül a nyakbőr alatt volt, a többit visszatettem még pirulni egy kicsit (15-20 perc). Legközelebb külön sütöm meg a tölteléket, úgy szerintem jobb!!!  (Általában kivajazott kis tepsiben vagy hőálló tálkában  szoktam megsütni, úgy jól átsül és a teteje is megpirul. Most ez a pirultság hiányzott.) A kacsa többi “alkatrésze” (combjai, szárnyak, melle)  viszont  isteni lett, a hús puha, (szinte leomlott a csontról),  a bőr ropogós volt.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress