szeretek főzni

2010. november 12. péntek

Birkapörkölt

Kategória: pörköltek — Címke:, — hzias @ 19:30

Mai vacsoránk biztosan megosztja a közvéleményt. Aki szereti, az nagyon szereti, aki nem szereti, az nagyon nem szereti. Én olyan családban nőttem fel, ahol mindenféle egyszerűbb, olcsóbb húsételt megettünk, nyugodtan mondhatjuk, hogy “paraszti” gyomrunk van, a szó legjobb értelmében. Anyukám soha nem sütött bélszínt, hátszínt,  nem készített   “flancos kajákat” , egyszerű, jóféle, hagyományos, magyaros  ételeket, viszont igen. Különféle pörkölteket, vese-velőt, vagy  sült “nyúját”,  és sok más olcsóbb finomságot  is.  A birkapörkölt már ünnepibb ételnek számított, amit nem főztünk gyakran.  A férjem nem is szerette igazán,  de azt mondja, ahogy én készítem, úgy finom. A fiaim is imádják (kivéve a kicsit, aki ma is gyakran hangoztatta, hogy “útálja a birkát”,  – aztán kétszer-háromszor szedett belőle, öröm volt nézni, hogy milyen jó étvággyal eszi.) Középső fiammal sikerült beszélnünk ma skype-on, látszott, sajnálja, hogy nem lehet ma itthon.  Én is nagyon sajnálom, hogy nem lehetnek itthon…    Szóval a birkapörkölt:  Szerintem a titka, hogy az összes zsiradékot (faggyút), és az összes hártyát  le kell szedni a húsról. Én először  az összes húst leszedem a csontokról, teljesen zsírtalanítom,  elég apró darabokra vágom, úgy főzöm meg sok hagymával, zöldpaprikával, kevés paradicsommal, piros arannyal, őrölt köménnyel fokhagyma granulátummal, csípős fűszerpaprikával. A férjem és gyerekeim inkább az egészen apróra vágott húst kedvelik:

velo-birka 006

Én szeretem megszopogatni a csontokat, és szeretem a csontvelőt is kirázogatni a csöves csontokból.

velo-birka 007

 Nagyon finom!  A forró birkapörköltet  friss kenyérrel, forró, sós vízben főtt krumplival és apróra vagdalt, káposztával töltött almapaprikával tálaltam.

Hozzávalók:

 • 3-3,5 kg birkahús
 • 3-4 evőkanál olaj
 • 3 fej hagyma
 • 1 csípős zöldpaprika
 • 1 paradicsom
 • 1,5-2 teáskanál só
 • 2 kávéskanál őrölt kömény
 • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum
 • 1 teáskanál csípős piros arany
 • 1 teáskanál paradicsom sűrítmény
 • 3 teáskanál fűszerpaprika
 • 1 liter forró víz

A húst, mint már előzőleg írtam, kb. 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk vagy kisebbre, ha úgy szimpatikusabb. Fontos, hogy semmi zsiradék,  faggyú ne maradjon rajta, és szedjük le az összes hártyát, inat, mindent. Inkább egy kicsivel több potyadék legyen, mint bárki megundorojék tőle. A csontokat is tisztítsuk le teljesen a hústól, a zsírtól és hártyáktól. Amikor kész vagyunk a hússal, tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra a vöröshagymát, dinszteljük meg kevés olajon, tegyük rá a felkarikázott csípős paprikát, dinszteljük tovább, tegyük rá a hámozott, felkockázott paradicsomot, majd a birka csontját. Kicsit pirítsuk le, majd tegyük hozzá az apróra vágott birkahúst is és süssük fehéredésig. Fűszerezzük őrölt köménnyel, fokhagymával, vagy fokhagyma granulátummal, piros arannyal, sűrített paradicsommal, sóval, és végül a csípős fűszerpaprikával. Jól keverjük át, és öntsük fel egy liter forró vízzel. Fedő alatt, takarék lángon főzzük jó 1,5- 2 óráig, vagy míg megpuhul. Köretnek főzzünk sós vízben krumplit.  A birkát mindig forrón tálaljuk!!!!

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress