szeretek főzni

2010. december 14. kedd

Kapros-tejfölös csirkepaprikás

Kategória: pörköltek — Címke: — hzias @ 00:03

csirkepaprikás 002

Ma délután Szegedre is megérkezett a hó, estére puha takaróval takarta be a várost. Most még nagyon szép, de sajnos kellemetlenséget is hozott magával, előbb-utóbb el kell takarítani a ház előtt a havat. Mindenki vacogva, dideregve ért haza a munkából, ezért ilyenkor duplán jólesik egy finom forró vacsora. Ma nagyon elfoglalt voltam egész nap, de az utolsó pillanatokban gyorsan összeütöttem egy finom csirkepaprikást vacsorára. Ilyenkor áldom a gyorsfőző fedő kitalálóját, amivel a csirkét néhány perc alatt el lehet készíteni. Mire a tészta megfőtt, a gyorsfőzős edényből is ki lehetett  engedni a gőzt és tálalható volt a vacsora…

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 4 db csirkecomb farrésszel + 4 db farrész (összesen 16 db)
  • 2 jókora fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • darabka csípős zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 1,5 teáskanál só
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • kevés piros arany
  • 0,5 liter forró víz
  • 0,5 kg száraztészta
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • kevés olaj
  • szárított kapor
  • 12 %-os tejföl igény szerint

A csirkét feldaraboljuk, megmossuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldpaprika darabkát és kockázott paradicsomot, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darabolt csirkehúst, sózzuk, rárakjuk a piros aranyat és fűszerpaprikát, forró vízzel felengedjük, elkeverjük és a fazekat lezárjuk. Magas hőfokon felforraljuk (9). Amikor a gyorsfőző pálca kiugrik és a termosztát mutatója a zöld mező feléig ér, a tűzhelyet takarékra vesszük (3, majd 2), és az ételt 10 percig főzzük. Utána a fazekat visszahűtjük (mosogatóba hideg vizet engedünk, az edény ebbe állítjuk, illetve a termosztát gyorsfőző “pálcáját” nyomogatjuk, hogy a gőz távozni tudjon.) Közben 1 liter vizet forralunk másik edényben, belerakjuk a sót és olajat, majd a fél kiló tésztát, ha felforrt takarékon főzzük 7 percig, és tálalásig félretesszük. Tálalásnál a tésztát ízlés szerinti mennyiségű szárított kaporral szórjuk meg, rászedjük a forró pörköltet,  tejföllel megkoronázzuk, és jó étvággyal elfogyasztjuk. Nagyon hasonlít a kapros tokányhoz, de ezt nem főzzük össze. (Azért találtam ki így ezt az ételt, mert nem mindegyik családtagom szereti a kaprot, így igazi kapros tokányt nem főzhetek. Ez az étel kárpótlást jelent nekem és a kaporkedvelő családtagoknak.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress