szeretek főzni

2010. december 14. kedd

“Részeges Jeromos”

Kategória: sütemények — Címke: — hzias @ 00:17

reszeges jeromos 004

Anyukám igazi “süti-guru”. Szinte soha nem kellett sütnöm, Ő ellátta a családot finomabbnál finomabb sütikkel. A fiaim szerint ez a Mamák dolga. Mostanában pedzegetik, hogy most már én is mama vagyok, ezért gyakrabban kellene sütnöm. Legutóbb, mikor Szüleimnél voltunk elkértem azoknak a sütiknek a receptjét, amiket a családom legjobban szeret. Én nem vagyok sütirajongó, inkább a pogácsákat, egyéb sós ropogtatni valókat szeretem, de most elhatároztam, karácsonyra sütök. Ma főpróbát tartottam, családom pedig örömmel vetette rá magát az egyik legnagyobb kedvencre a “Részeges Jeromos”-ra. Nagyon egyszerű süti, de annál finomabb. Aki a csokit, a baracklekvárt, a rumot, a meggyet, és a diót szereti, biztosan szeretni fogja.

A tészta:

  • 15 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor………………ezeket habosra keverni
  • 23 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor……………………ezeket összekeverni, majd az előzőekhez hozzáadni
  • 2,5 dl tej……………………………-jel felengedni, elkeverni.

Zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, úgy sütni, mint a piskótát. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

A rávalók:

  • 25 dkg baracklekvárt
  • 6 ek. rummal (vagy/és kevés rumaromával)     összeforralni, és forrón rákenni a hideg tésztára.
  • 1 üveg magozott meggybefőttet  (több lehet)  rászórni a lekváros tészta tetejére,
  • 15-20 dkg darabos dióval kitölteni az esetleges réseket,
  • 30 dkg ét tortabevonó (több lehet) A tetejét csokimázzal bevonni (a tortabevonót gőz fölött olvasszuk föl, kevés olajat keverjünk bele).

Ilyen a csokimáz előtt:

reszeges jeromos csoki elott

Megjegyzés: A tésztát 175 fokon sütöttem, legalább 20-25 percig nem nyitottam ki a sütőt, aztán tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. Ez a tészta nem lesz magas (kb. 2-2,5 cm), de szép egyenletes.

Legközelebb dupla ennyi meggyet teszek rá (2 üveg magozott meggybefőttet, lecsepegtetve)

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress