szeretek főzni

2010. december 18. szombat

Hal alaplé pontyból

Kategória: levesek — Címke: — hzias @ 22:40

Az éjjel olyan későn kerültem a géphez, és olyan fáradt voltam, hogy elfelejtettem leírni a hal alaplé receptjét.

Hozzávalók:

  • 2 ponty gerinccsontja, és “úszói”
  • 2 fej hagyma
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 1 érett paradicsom
  • 1,5 fehér műanyag kanál só
  • őrölt kömény
  • kevés csilipor (elhagyható)
  • 2 fehér műanyag kanál fűszerpaprika
  • kb. 1,6 liter forró víz

A felsorolt hozzávalókat zepter fazékba tettem, gyorsfőző fedővel lezártam, maximumon (9) felforraltam, majd a szokásos jelzések (gyorsfőző pálca kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után  takarékon (3 vagy 2) 20 percig főztem. Utána hagytam, hogy a gyorsfőző “pöcök” magától visszaessen (ha gyorsan kell kiengedni a gőzt, a szokásos módon tehetjük, az edény hideg vízbe állításával, és a piros pöcök nyomogatásával). Ha nem zepterben főzzük, akkor hagyjuk forrás után kis lángon “pöszörögni” 1-1,5 óráig. Utána passzírozzuk át (nekem tekerős passzírozóm van). Ez egy sűrű alaplé, amit  hígíthatunk, halászlékockával és fűszerpaprikával tovább ízesíthetünk, utána főzzük bele a halszeleteket, és a halbelsőségeket. (A filézett halszeletekre és halbelsőségre a levesbe főzés előtt  kevés csípős piros aranyat nyomok, lefedem, és hűtőben “érlelem” a főzés előtt legalább 1-1,5 óráig) Érdemes a léből kisebb edénybe kiszedni, és külön megfőzni a belsőséget, ha a halban ikrát találtunk, mert nem mindenki szereti, ha kis “gömböcskékkel” van tele a levese.

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress