szeretek főzni

2010. december 19. vasárnap

Cseréptálban sült kakas, vele sült krumplival

Kategória: Uncategorized — Címke:, — hzias @ 20:14

12.19.v 003

Az eredetileg mai főételnek szánt kakas egy része csak vacsorára készült el, mire nagy fiam hazaért a munkából. A déli rántott hús csak csekély ráadás  volt a mai napon. Szóval:  mama  újabb csirkéjét kellett a mélyhűtőből meneszteni tegnapelőtt, hogy a hal alaplé, meg a halfilék beférjenek. Azóta  normál hűtőben tartottam a házi csirkét, amiről kibontás után derült ki, hogy újabb kakas.  Nem baj, szeretjük. Főleg, ha ilyen szép nagy. Ma csak a combjait, szárnyait, és farát használtam fel, a mellfiléjét és az aprólékát eltettem a hűtőbe az elsőből valószínűleg gombás-tejszínes csirkemellet, utóbbiból egy jó kis levest főzök holnap. A mai cseréptálas kakasunk hozzávalói 4 személyre:

  • a kakas combjai (alsók és felsők), szárnyai, fara ketté vágva
  • 12 db kicsit nagyobb krumpli
  • 6 fej hagyma
  • sültcsirke fűszerkeverékem kevés csiliporral feljavítva
  • kevés só

A krumplit és a hagymát megtisztítottam, megmostam. Utána a krumplit félbevágtam és a fél krumplikat felszeleteltem kb.5-7 mm vastag szeletekre. A hagymát ugyanilyen vastag karikákra vágtam. A krumplit beterítettem a beáztatott mázas belsejű Pataki tálba, 3 fej karikázott hagymával együtt. Megszórtam sültcsirke fűszerkeverékkel (összetétele régebbi bejegyzésemben megtalálható), és kevés sóval, a tetejére raktam a befűszerezett, kis sóval is megpergetett kakas darabokat, és a másik 3 fej karikára vágott hagymát. A cserépedényt lefedtem,   hideg sütőbe tettem,  a sütő hőfokát 175 fokra állítottam,  és  az ételt  1 és 3/4 óráig sütöttem, addig rá sem néztem. Akkor  az alatta keletkezett zsíros  levet leöntöttem, és  fedő nélkül 220 fokon 15 percig pirítottam. Azon forrón tálaltam a család legnagyobb megelégedésére.

12.19.v 005

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress