szeretek főzni

2010. december 25. szombat

Máktorta és diótorta

Kategória: sütemények — Címke:, , — hzias @ 21:14

sutik 002

Anyukám az idei karácsonyra is többféle süteményt sütött, így én mentesültem a sütés nem kis feladata alól (hála érte!!). Megkértem, hogy ezeknek a fantasztikus sütiknek a receptjét betehessem a blogomba. Mindegyik süti nagyon finom, mindegyik a család kedvence.

Az első  kettő a máktorta és a diótorta. Ezek nem a hagyományos értelemben vett “torták”, de isteni “habosak” és nagyon finomak. Karácsonykor Anyukám a szokásos bejgli helyett ezt szokta megsütni.

A tészta hozzávalói:

  • 30 dkg finom liszt
  • 15 dkg margarin
  • 4 ek. porcukor
  • 1 egész tojás sárgája
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kispoharas tejföl fele (20 %-os)

A mák töltelék:

  • 35 dkg darált mákot
  • 40 dkg cukrot és
  • 4 dl vizet ………felfőzünk,

mikor a tűzről levettük, adunk hozzá

  • 1 csomag vaníliás cukrot és
  • 5 dkg vajat, vagy margarint. Kihűlés után hozzáadunk
  • 9 tojás sárgáját, és
  • 10 tojás keményre vert habját, amibe 1 csipet sót tettünk,
  • 1 db citrom reszelt sárga héját és kifacsart levét.

A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk: a lisztet és a margarint “feldörgöljük”, hozzáadjuk a 4 kanál porcukrot, sütőport, a tojás sárgáját, tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtva tepsibe fektetjük, rásimítjuk a  máktölteléket, majd betakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal, villával megszurkáljuk, és erős tűznél megsütjük. Kb. 35-40 perc alatt kész.

A diótorta ugyanígy készül, a különbség annyi, hogy a  töltelékbe  35 dkg darált diót teszünk plusz 2 evőkanál lisztet vagy étkezési keményítőt.

sutik 001

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress