szeretek főzni

2011. január 22. szombat

Lecsós tarja párolt rizzsel

Kategória: párolt hús, zöldségek — Címke: — hzias @ 19:59

01.22.vacsi 017

Volt itthon 8 szép vékony, nem zsíros tarja szeletem, abból készítettem el a vacsora második fogását a lecsós tarját.

Hozzávalók:

  • 8 vékony szelet kicsontozott tarja
  • kevés só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 teáskanál csípős piros arany
  • 3 teáskanál paradicsom sűrítmény
  • kevés csilipor
  • 3 főzőtasak (37,5 dkg) paraboiled rizs
  • 2 liter víz
  • kevés olaj
  • 2 fehér kanál só

Először a zöldségeket daraboltam fel: a fokhagymát egészen apróra vágtam, a hagymákat négyfelé és utána felszeleteltem, a zöldpaprikákat is vékony csíkokra vágtam, a paradicsomok héját vékonyan levágtam, a húsát  felkockáztam.

Ezt az ételt is zepter sütés szabályai szerint kezdetem el készíteni. A serpenyőt felforrósítottam, amikor olyan forró volt, hogy a belespriccelt víz szétfutott, mint a higany, négyesével beleraktam a tarja szeleteket és megvártam, míg az edény elengedi  (ekkor a hús rostjai már bezáródtak). Lapáttal megfordítottam, ismét megvártam, hogy a letapadás megszűnjön, majd a serpenyő tetejére kiszedtem a húsokat és következő adaggal is hasonlóképpen jártam el.

Amikor a második adag hús is mindkét oldalán megpirult, meghintettem kevés sóval, majd visszaraktam az edénybe az előzőleg átsütött húsokat, azokat is megsóztam, rászórtam a két gerezd apróra vagdalt fokhagymát, a vöröshagymát és zöldpaprikát, majd a serpenyőt lefedve párolni kezdtem a húsokat. Amikor a rárakott zöldségek már átforrósodtak, hozzáadtam a piros aranyat, sűrített paradicsomot, kevés csiliport (mert csípősen szeretjük az ételeket) és a hámozott, kockára vágott paradicsomot (folyadékot egy cseppet sem adtam hozzá!!). Az edény lefedtem, és egész kis hőfokon puhára pároltam ezt a finom szaftos ételt.

Közben másik edényben felforraltam 2 liter vizet, amikor felforrt, raktam hozzá egy kanálnyi olajat, 2 fehér kanálnyi sót, és a főzőtasakos rizst fedő alatt, takarék lángon megfőztem (akkor van kész, amikor a főzőtasak teljesen tele van a megduzzadt rizsszemekkel). Amikor elkészült, a rizsről a vizet leszűrtem, a zacskókat felvágtam, és kis kávéscsészébe nyomkodva, majd tányérra borítva, forrón tálaltam a rizst, a lecsós tarjával.

01.22.vacsi 018

Szóljon hozzá!

Szóljon hozzá elsőként!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.

A honlap lelke a WordPress